Vždy když stát zatočí s exekutory, na to doplácí věřitel

0
Vždy když stát zatočí s exekutory, na to doplácí věřitel
Exekucí proti r. 2022 přibylo o 29.800 na 4,06 mil, dlužníků je méně Foto: Jan Novák

Rok 2021 je pro Českou republiku rokem volebním. Zatímco billboardy zatím z většiny zejí prázdnotou, nelze si nevšimnout probíhající předvolební kampaně na úrovni legislativy. Nápady, jak ulevit dlužníkům a zejména pak jak co nejlépe, nejrychleji a neúčinněji zatočit s exekutory, se počítají na desítky.

V nejrůznějších variantách se navrhuje plošné zastavování bezvýsledných exekucí, aniž by se rozlišovaly důvody dosavadního trvání exekuce. Není pak rozdíl mezi situacemi, kdy je exekuce v pořadí na srážkách ze mzdy, přerušená probíhajícím insolvenčním řízením, kde exekuci blokuje dlužník a exekucí, která je skutečně marná. Navrhují se povinné zálohy na náklady exekuce, dokonce i soudní poplatky za podání exekučního návrhu, aniž by se domyslelo, že to věřiteli se staví bariéra v přístupu k výkonu soudem přiznaného práva, ale ani to, že zaplacený soudní poplatek zvyšuje celkovou finanční zátěž, kterou v případě úspěšné exekuce ponese dlužník. Navrhuje se zmírnění způsobů provedení exekuce, okleštění pravomocí exekutorů, restrikce v oblasti exekuce účtu, mzdy, prodeje nemovitosti nebo movitých věcí anebo prostě jen zavalení exekutorů řadou povinností, zejména pak zasílání přehledu exekuce nebo dokonce celých exekučních spisů povinnému nebo povinnostmi ve směru k povinnému zastavování exekucí. Současně se ale exekutorům odpírá právo na náhradu nákladů za takovou činnost.

To vše pak povede k tomu, že se sníží částky vymožené pro věřitele, délka exekuce se protáhne, nevyřízené případy se budou u exekutorů kupit. Exekutoři místo, aby právo vymáhali, budou exekuce v lepším případě možná jen vést ve svých rejstřících, aby je po uplynutí povolené doby exekuce zastavili pro bezvýslednost.

Ano, v případě schválení navrhovaných novelizací exekutoři nedostanou zaplaceno, možná že i ukončí svoji činnost, ale stát v záloze žádnou alternativu k soudním exekutorům nemá. Dopady takto jednostranné legislativy pak v plné síle poškodí především věřitele. Bude to věřitel, kdo se nedostane ke svým soudem přiznaným nárokům. Přitom nehraje roli, zda je věřitelem nebankovní společnost, zdravotní pojišťovna, živnostník nebo matka samoživitelka. Exekutor sedící v podfinancovaném úřadě, vyplňující tabulky a bez pravomocí, totiž nevymůže ani ono upřednostňované výživné.

Nezapomínejme proto na to, že exekuce je primárně nástrojem k vymožení dluhů a jedině exekutor vybavený účinnými nástroji, adekvátně zaplacený tak, aby mohl zaměstnávat v dostatečném počtu zkušené zaměstnance, toho bude schopen.

JUDr. Antonín Blažek