Dým, nebo jen vodní pára? Ilustrační foto: Ondřej Fér

Návrh protikuřáckého zákona dělá z hospodských policajty a chemiky

Do role policistů a chemiků v jednom staví provozovatele restaurací návrh protikuřáckého zákona, který má dnes definitivně projednat Legislativní rada vlády. Jde o elektronické cigarety: na ty bez obsahu nikotinu se regulace vztahovat nemá, na ty s nikotinem ano. Poznat rozdíl přitom není možné bez chemického rozboru.

„Odpovědnost za vynucení zákona mají majitelé restaurací. Stali by se tedy částečně policisty, částečně i chemiky. Aby mohli elektronickou cigaretu spolehlivě označit za tu nesprávnou, museli by na místě odebrat vzorek náplně a prokázat obsah nikotinu. Jinak nemohou poznat, zda je zákon dodržován či ne,“ upozorňuje mluvčí Komory elektronického kouření Bohdan Resler.

Odborníci i prodejci e-cigaret na tento rozpor opakovaně upozorňovali, přesto míří tento návrh, který považují za absurdní, ke schválení.

Legislativní rada vlády se má dnes protikuřáckým zákonem znovu zabývat poté, co jeho projednávání před třemi týdny přerušila. Úřad ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka byl požádán, aby doplnil některé formální náležitosti zákona. Pokud by návrh legislativní radou prošel, měla by se jím podle informací České justice hned příští týden zabývat vláda.

Zákon uvaluje na e-cigarety stejné zákazy jako na cigarety papírové a mimo jiné zakazuje jejich používání i v restauracích. V zákoně se ovšem upravují jen ty e-cigarety, které lze používat k inhalaci nikotinu. Pokud např. jednorázová e-cigareta nikotin neobsahuje, zákon se na ni nevztahuje. Výrobky ovšem není snadné od sebe rozeznat.

Robert Malecký