Petr Tomíček je novým tiskovým mluvčím Nejvyššího soudu Foto: NS

Novým mluvčím Nejvyššího soudu je Petr Tomíček z ČT

Novinář Petr Tomíček vystřídal na postu tiskového mluvčího Petra Knötiga. „Je to velmi zkušený odborník na práci, kterou bude vykonávat. Má zkušenosti jak s médii, tak s webem. Jeho profesní kariéra myslím dává záruku, že je v této oblasti na vysoké úrovni,“ potvrdil informace České justice předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Petr Tomíček začínal svou novinářskou kariéru v roce 1993 jako redaktor a zástupce šéfredaktora olomouckého týdeníku Patriot, poté pracoval v Lidových novinách nebo pro TV Nova a Český rozhlas. Od roku 2002 až doposud pracoval v České televizi. Poté byl rok vedoucí Aktuální publicistiky v redakci zpravodajství České televize v Brně, mimojiné dramaturg cyklu „Ochránce“. „Poté jsem si v roce 2013 dal od zpravodajství na chvíli oddech a působil jsem jako vedoucí dispečer Televizního studia České televize Brno. Táhlo mě to ale zpátky k novinařině, proto jsem se rozhodl ucházet se o místo tiskového mluvčího Nejvyššího soudu,“ sdělil Petr Tomíček České justici.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig byl Šámalem odvolán letos na konci června kvůli tomu, že se zapojil do facebookové diskuse se silným rasistickým podtextem. Nevhodné vyjádřování o Romech ale prý bylo pouze jedním z důvodů, Šámal s ním byl dlouhodobě nespokojen. V nedávném rozhovoru pro Českou justici řekl, že chce změnit prezentaci Nejvyššího soudu a jeho rozhodnutí navenek. „Určité změny v tomto směru chystám. Nyní vybíráme nového tiskového mluvčího. A samozřejmě pak je zde můj záměr změnit mediální obraz Nejvyššího soudu. Neznamená to jen to, že by soudci měli více zdůvodňovat svá rozhodnutí i ve vztahu k odborné a laické veřejnosti.  Do toho chci více zapojit jednotlivé předsedy senátů i konkrétní soudce, kteří se na jednotlivých verdiktech podíleli,“ vysvětlil předseda NS.

Eva Paseková