Ivan Langer je partnerem v AK Pečený, Fučík, Langer Foto: Ods

Policie u Langera narazila: Zástupci ČAK odmítli vydat souhlas s využitím zabavených dokumentů

Policie při prohlídkách u Ivana Langera podle informací České justice narazila. Za přítomnosti dvou zástupců České advokátní komory totiž zajistila některé písemnosti, které souvisejí s advokátní činností Ivana Langera. Zástupci ČAK ale na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením.

Informaci potvrdil České justici právní zástupce Ivana Langera Tomáš Sokol s tím, že prohlídka probíhala korektně. Ivan Langer totiž mj. působí jako advokát a podle posledního stanoviska Trestního kolegia Nejvyššího soudu ČR, o němž Česká justice informovala, je nově nutné za místo pro výkon advokacie považovat i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

V tomto případě tomu tak je, a i proto byla vyžádána u domovních prohlídek u Ivana Langera přítomnost zástupců ČAK. Už není možná ani praxe tzv. pytlování, což se při prohlídkách u Ivana Langera nestalo: policie přišla podle informací České justice s přesným seznamem dokumentů, které požaduje vydat.

Zajímavostí je, že o domovních prohlídkách u Ivana Langera rozhodoval Okresní soud v Ostravě. Tedy stejný soud, který rozhodoval o povolení úkonů v případu Jany Nečasové (dříve Nagyové), exposlanců ODS a důstojníků Vojenského zpravodajství. Soudce Roman Vicherek, který o úkonech v této trestní věci rozhodoval, je zde nově místopředsedou pro trestní úsek.

Podle dobře informovaného zdroje České justice, který je obeznámen s průběhem vyšetřování, se zájem orgánů činných v trestním řízení „omezil“ jen na zajištění některých konkrétních listin. Nezajímal je ani Langerův mobilní telefon, ani počítače či jiná zařízení. O tom, zda bude dokumenty zajištěné při domovních prohlídkách u Ivana Langera, možné použít jako důkazní materiál v rámci probíhajícího trestního řízení, bude nyní rozhodovat odvolací soud.

Dušan Šrámek