Ministr spravedlnosti Robert Pelikán, vlevo první náměstek Michal Franěk Foto: MSp

Pelikán: Samostatný krajský soud v Liberci má smysl, v Pardubicích ne

V několika krajských městech – Liberci, Olomouci, Pardubicích, Zlíně, Jihlavě a Karlových Varech – jsou pobočky krajských soudů sídlících v jiných regionech. Největší ambice osamostatnit se a být krajským soudem má Liberec a Pardubice. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je to nekoncepční řešení, ale zřízení Krajského soudu v Liberci podle něj má své opodstatnění.

Ministři loni v létě nepodpořili návrh skupiny poslanců na zřízení samostatného Krajského soudu v Liberci. Bez ohledu na jejich názor ale návrh projedná sněmovna. Nový krajský soud v Liberci by měl vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, v Jablonci nad Nisou, v Liberci a v Semilech. Semily nyní patří pod Krajský soud v Hradci Králové, ostatní pod Krajský soud v Ústí nad Labem, který má nyní v Liberci pobočku.

„Pokud jde o Liberec, my to podporujeme proto, že Liberec to z justičního hlediska má do toho Ústí opravdu hodně daleko. Nejenom, že je to dlouhá cesta, takže ta komunikace mezi těmi dvěma soudy je obtížná, ale i z hlediska jaksi socioekonomického jsou to dvě velmi různé oblasti a moc nám to tam dohromady nefunguje. A do toho ještě Ústecký kraj je hodně problematický z hlediska správy justice. Takže představa, že bychom té správě ulevili tím, že bychom od ní oddělili relativně bezproblémové Liberecko, nám dává smysl. U těch Pardubic už vůbec tyhle důvody nevidím, takže to mou podporu nemá,“ řekl Pelikán v rozhovoru pro Českou justici, který vyjde již zítra.

Pardubický kraj má přitom stále velký zájem na tom, aby v krajském městě samostatný krajský soud vznikl. Podle poslance ČSSD Jana Chvojky, který vznik nového soudu dlouhodobě prosazuje, jsou Pardubice připraveny. „Nevidím důvod, aby Krajsky soud v Pardubicích nemohl v průběhu dvou let vzniknout. Dle mého názoru je po soudu v Liberci druhou nejlépe připravenou pobočkou. Personálně je soud již připraven již ted a potom, co se po mnohaletém úsilí podařilo získat i důstojnou budovu, bude soud připraven i z hlediska prostorového. Stanovisko ministra, že Liberec ano ale Pardubice ne, nemá žádnou logiku,“ míní Chvojka, který již připravuje vlastní poslanecký návrh na vznik pardubického krajského soudu.

K „ad hoc“ budování nových soudů se nedávno vyjádřil i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, který nepokládá za ideální, aby se soustava měnila nekoncepčně. Jako příklad uvedl právě snahu o zřízení plnohodnotného Krajského soudu v Liberci, kterou by prý v případě úspěchu možná chtěla následovat další města. „Pnutí tady nepochybně je a je potřeba říci, jak to tedy koncepčně a systematicky budeme řešit. A to se musí říct na začátku a musí se udělat studie na to, co potřebujeme na tom základním stupni,“ zdůraznil Šámal.

(epa, pd)