Špičky české i evropské justice zamíří do Brna Foto: bbv

Ministerstvo spravedlnosti plánuje výstavbu dalšího justičního paláce v Brně

Ministerstvo spravedlnosti plánuje v budoucnosti vybudovat další nový justiční palác v Brně. Česká justice to zjistila z materiálu určeného poslancům „Informace o hospodaření s nemovitým majetkem, se kterým je příslušný hospodařit resort Ministerstva spravedlnosti“. Konkrétně jde o lokalitu Brno-Černá Pole, v níž na třídě Generála Píky sídlí některé budovy Ministerstva obrany (MO), například Univerzita obrany.

Ministerstvo plánuje do nového justičního paláce přesunout konkrétně Nejvyšší soud (NS) a Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). „Ve spolupráci s MO ČR byl v minulosti vytipován jako vhodná lokalita pro výstavbu nového justičního areálu vojenský areál MO Černá Pole v Brně. V areálu je umístěna Univerzita obrany a slouží též jako ubytovací zázemí pro MO a jeho složky v posádce Brno.

Vlastníkem areálu je Česká republika, příslušnost hospodařit s majetkem státu má Ministerstvo obrany – Agentura hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany. Z uživatelského hlediska není areál příliš využitý a má drahý provoz. Vzhledem k těmto skutečnostem by bylo možné z něj oddělit část pozemku pro výstavbu justičního areálu. V této lokalitě by bylo možné realizovat výstavbu budov justičního areálu po etapách“, stojí v materiálu MSp, který má Česká justice k dispozici. Doslova se v něm uvádí, že do nového areálu by se měl přestěhovat NS a NSZ.

Nejvyšší soud má podle MSp dlouhodobě problémy s prostory pro soudce a další personál. Částečně má tuto situaci zlepšit přístavba, na jejíž realizaci se již předseda NS Pavel Šámal dohodl s ministrem Pelikánem v srpnu minulého roku.  Nově její náklady odhaduje resort na 150 milionů korun. Také Nejvyšší státní zastupitelství se podle MSp potýká s nedostatkem prostor. Situace se má ještě zhoršit v případě, že bude schválen návrh nového zákona o státním zastupitelství a část státních zástupců ze zrušených vrchních státních zastupitelství přejde na NSZ. „Za předpokladu optimalizace dislokace obou složek by bylo možné stávající objekty užívané oběma složkami převést jiné mimorezortní složce případně zcizit,“ plánuje naložit s oběma stávajícími budovami NS a NSZ Pelikánův resort v případě realizace záměru nového justičního paláce v Brně – Černých Polích.

Záměr MSp podle všeho ovšem nemá zatím příliš velkou podporu vedení obou institucí. „Pokud by měl v Černých Polích v Brně vzniknout nový justiční areál, nebylo by to pro potřeby Nejvyššího soudu. Vedení Nejvyššího soudu vylučuje možnost stěhování do takového areálu dále od centra města. A je o tom rovněž informován i pan ministr Robert Pelikán. Vzhledem k tomu, že se podobné úvahy přímo netýkají Nejvyššího soudu, nebude je pan předseda prof. Pavel Šámal více komentovat“, sdělil mluvčí NS České justici. Mluvčí NSZ zase vzkázal, že otázku případného stěhování NSZ považuje za předčasnou.

Pelikán nedávno veřejně přiznal, že podobný plán jako v Brně má i s justičními budovami v Praze. Část z nich chce sestěhovat do nového justičního areálu, který by měl vzniknout z areálu bývalých kasáren Karlíně. Ani v tomto případě ale soudní funkcionáři nejsou podle zjištění České justice z takového záměru příliš nadšeni.

(epa)