Nejvyšší soud v Brně Foto: archiv

Pelikán kývl na požadavek Nejvyššího soudu na novou budovu za 130 milionů

Areál Nejvyššího soudu v Brně by se měl do počátku roku 2018 rozšířit o přístavbu za 130 milionů korun. Vznikne na místě zchátralého bytového domu, jenž sousedí s budovou soudu v Burešově ulici. Dům čeká demolice.

Záměr dnes v Brně představili ministr spravedlnosti Robert Pelikán a předseda soudu Pavel Šámal. Na Nejvyšším soudu nyní pracuje 64 soudců a 233 zaměstnanců. Kvůli potížím s malou kapacitou soudu musí někteří z nich sídlit v pronájmech. „Současná kapacita budov Nejvyššího soudu je skutečně absolutně nedostatečná. Při narůstajícím počtu případů je zřejmé, že řešení bylo potřeba najít co nejrychleji,“ řekl novinářům Šámal.

Zdůraznil, že přístavba je dočasným řešením, po kterém musí následovat stavba nového budovy Nejvyššího soudu. Jeho současný areál, i s přístavbou, by pak využilo odvolací finanční ředitelství, jemuž podle Šámala vyhovuje i současná dispozice budov, včetně přístavby. „Potřebujeme zcela nové sídlo, nicméně v současných podmínkách již nebylo možné pracovat. Přístavba je dočasným řešením pro několik nadcházejících let,“ uvedl Šámal.

Nové sídlo?

Pelikán zdůraznil, že současný stav je neefektivní a přístavba měla být podle něj v provozu již léta. Zchátralý bytový dům v sousedství NS koupil stát v roce 2002 za 17 milionů korun. V roce 2005 bylo již vydáno stavební povolení na přístavbu. Projekt byl kvůli nedostatku peněz odložen. Nejvyšší soud působil v Brně za první republiky. Následně se přestěhoval do Prahy. Zpět do Brna se tato instituce vrátila v roce 1993, kdy měla 25 soudců a 53 zaměstnanců. Od té doby se počet jejich zaměstnanců zvýšil na čtyřnásobek. Jednou z variant v budoucnu je vybudovat zcela nové sídlo pro NS, v němž by také působilo Nejvyšší státní zastupitelství, které sídlí v Brně. „Chce to zcela nový objekt, který by nejen vyhovoval NS svými reprezentačními prostorami, ale byl i po technické stránce dostatečně na výši,“ zdůraznil Šámal.
V Brně sídlí všechny vrcholné justiční instituce státu. Ústavní soud sídlí v někdejší moravské zemské sněmovně, Nejvyšší správní soud má nové sídlo na Moravském náměstí. V nedaleké Údolní ulici je sídlo ombudsmanky, které je také zmodernizované. Nový justiční areál v Polní ulici má Městský soud Brno s Okresním soudem Brno-venkov a státními zastupitelstvími.

-čtk-