Objekt karlínských kasáren patří resortu spravedlnosti Foto: archiv

Pražské soudy nemají zájem o stěhování do justičního paláce v Karlíně

Městský soud v Praze nemá v úmyslu alokovat některé ze svých působišť do prostoru bývalých kasáren v pražském Karlíně, ze kterých chce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vybudovat justiční palác. Krajský soud v Praze pak jedná pouze o přemístění Okresního soudu Praha – západ.

Před ani ne dvěma lety představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán ambiciózní plán. Historické budovy soudů v metropoli chtěl prodat, protože jsou „rozstrkané všude po Praze“. Na okraji hlavního města chtěl následně vystavět jeden moderní „megasoud“, kam by většinu soudů přestěhoval.

Nyní přichází s razantní otočkou. Pražské soudy by chtěl sestěhovat do centra, do bývalých karlínských kasáren. Zdejší areál by potřeboval rozsáhlou a nákladnou rekonstrukci. Pelikán přitom sám přiznává, že prioritou je nyní stavba justičního areálu v Ústí nad Labem. Ten by podle současných odhadů resortu měl být dokončen za čtyři roky. „Do té doby budeme ohledně Karlína dělat přípravné práce. Na podobu karlínského justičního areálu chceme vypsat architektonickou soutěž,“ popsal. Misterstvo prý zatím analyzuje, které budovy by se mohly do Karlína přestěhovat. Původní budovy by prý prodalo a snížilo tak náklady případné rekonstrukce. Nápad přichází v době, kdy ministerstvo přiznalo, že v justici chybí 145 soudních síní a další jsou v havarijním stavu.

Ministr Pelikán změnil názor Foto: MSp
Ministr Pelikán změnil názor Foto: MSp

Česká justice zjišťovala, které soudy by se teoreticky mohly do Karlína přesunout. Se soudci o tom Pelikán evidentně příliš nemluvil. „Krajský soud v Praze o přesunutí do nového justičního areálu v Karlíně s Ministerstvem spravedlnosti rozhodně nejednal. Naopak, schválené investiční akce na rekonstrukci justičního paláce v Praze 5 – Smíchově svědčí o tom, že Krajský soud v Praze bude i nadále sídlit ve stávajícím areálu,“ řekla mluvčí KS v Praze Ludmila Molišová. Soud s resortem jedná pouze o dislokaci Okresního soudu Praha – západ, který sídlí ve zcela nevyhovující budově. „V tomto případě lze s umístěním po rekonstrukci areálu v Karlíně počítat,“ dodala Molišová.

Ani Městský soud v Praze žádné nové prostory nepotřebuje a o stěhování nestojí. „Ministerstvo se mě ptalo, zda mám nějaké požadavky a já jsem řekl, že žádné nemám. Já jsem proti centrálním budovám. My se naopak snažíme zintenzivnit využití budov, které máme k dispozici,“ řekl České justici předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Ten se ohradil už proti dřívějšímu nápadu Pelikána vystěhovat soudy na periferii. Podle Vávry snahy seskupit soudy pod jednu střechu skončily v Evropě už před 50 lety.

Podle zprávy ministerstva o hospodaření určené poslacům, kterou má Česká justice k dispozici, chce resort do nového areálu přesunout Obvodní soud v Praze 5, Justiční akademii, OS Praha –východ nebo Okresní státní zastupitelství Praha – východ. „V r. 2018 bude nutné redislokovat OSZ Praha – západ, které má časově omezenou nájemní smlouvu v budově Středočeského kraje a ten usiluje o vyklizení těchto prostor,“ uvádí ministerstvo.

Do nového komplexu by se dle podkladů mohla stěhovat i další pražská státní zastupitelství. „Dále Ministerstvo spravedlnosti dlouhodobě řeší vhodnou dislokaci OSZ Praha 1 a OSZ Praha 7, které sídlí v budově Městského státního zastupitelství v Praze na nábř. Edvarda Beneše 627/3 v Praze 1. Objekt je dispozičně nevyhovující a v havarijním stavu,“ píše se v analýze pro finanční podvýbor Poslanecké sněmovny.

Podnikatelka Ivana Tykač na ministerstvu práce a sociálních věcí Foto: mpsv
Podnikatelka Ivana Tykač na ministerstvu práce a sociálních věcí Foto: mpsv

Podle informací České justice v obratu Pelikána hraje roli i nechuť resortu prodat kasárny manželce miliardáře Pavla Tykače Ivaně. Původní tendr na odkup kasáren vyhrála firma podnikatelky Tykačové Griva Art s nabídkou téměř 590 milionů korun. Stát požadoval nejméně 581 milionů. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) však soutěž zastavil. Prý kvůli podezření z majetkového propojení vítězné firmy s dalším účastníkem výběrového řízení. Následně ale ministerstvo vydalo prohlášení, že informace o majetkovém propojení firem není pravdivá.

V následném druhém kole neprojevil o někdejší kasárny zájem nikdo. Ministerstvo tentokrát žádalo nejméně 620,2 milionu korun. Tykačová se tendru nezúčastnila, nová cena podle ní z ekonomického hlediska nedávala smysl a označila Stropnického za nekompetentního. Ministerstvo obrany se bránilo tím, že cenu stanovilo na základě znaleckých posudků. Faktem je, že stát tak přišel o stovky milionů korun.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.

(epa)