Nutěšený stav panuje na KS v Ústí nad Labem - několikrát budovu poškodily povodně Reprofoto: ČT

Justici chybí 145 jednacích síní. Na rekonstrukce jsou třeba miliardy

Česká justice získala materiál Ministerstva spravedlnosti (MSp), který mapuje stav všech justičních budov, včetně aktuálních potřeb soudů a státních zastupitelství. Vyplývá z něj několik alarmujících skutečností.

Je to dlouhodobě neřešený problém, s nímž se potýkají jak soudci a státní zástupci, tak i všichni další „uživatelé“ české justice: mnoho budov soudů je v zanedbaném stavu, nedostává se odpovídajících prostor pro práci, ale i jednacích síní.

Rekonstrukce bývalé věznice v Uherském Hradišti ministerstvo vzdalo Foto: archiv
Rekonstrukce bývalé věznice v Uherském Hradišti ministerstvo vzdalo Foto: archiv

V analýze určené poslancům předně ministerstvo přiznává, že většina budov, v nichž sídlí soudy a státní zastupitelství, je ve stavu, který si vyžaduje rekonstrukci. Z toho desetina je přímo v havarijním stavu a vyžaduje úplnou rekonstrukci, u dalších cca 40% budov je třeba obnovit rozvody vody, elektroinstalace, sociální zařízení, eskortní místnosti, bezbariérové vstupy tak, aby vyhovovaly technickým normám, bezpečnostním předpisům a nárokům na plynulý chod justice. „Okna jsou špatně funkční, netěsní, mnohdy zkřížená, příp. napadená hnilobou. Dochází k únikům tepla a zvyšování provozních výdajů. U řady starších budov chybí isolace proti vodě, příp. jsou degradované. V řadě objektů jsou silnoproudé elektrické instalace z hliníkových vodičů o nedostatečné kapacitě, které vyvolávají výpadky proudu a datových sítí, které jsou z ní napájeny. Přetížení sítí ohrožuje bezpečnost majetku. Je proto zapotřebí postupně financovat obnovu silnoproudé elektroinstalace včetně ochrany proti přepětí“, konstatuje se v materiálu ministerstva.

Dalším problémem je stav datových sítí. Ty podle ministerstva nevyhovují požadavkům na přenos dat, rozvoji informačních technologií a nárůstu připojení dalších zařízení do sítě. Situaci navíc komplikuje to, že justiční budovy jsou často situovány v památkově chráněném území a mnoho z nich je památkově chráněno.

Většina justičních budov jsou navíc energeticky náročné. Z justičních objektů je pouze 8 budov v kategorii B (úsporná), 32 budov je v kategorii C (vyhovující). Převážná většina ostatních budov je však z hlediska energetické náročnosti v kategorii D a E (nevyhovující, nehospodárná) a 4 budovy jsou dokonce v kategorii G (mimořádně nehospodárná).
Tato situace je přitom jen obtížně řešitelná, neboť často jde o budovy s historickou fasádou, kde nelze provést zateplení a je problémové realizovat další opatření na snížení energetické náročnosti, konstatuje MSp.

Pro justici jestě není milou zprávou přiznání ministerstva, že není schopno na rekonstrukci těchto budov nalézt finanční prostředky. Náklady na obnovu všech justičních budov totiž odhadlo ministerstvo na 3,6 mld. Kč. Do roku 2020 se tak resort bude snažit pouze o zajištění „bezproblémového provozu“ justičních budov. Kvůli nedostatku financí už resort vzdal snahu o rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti a také stále posunuje termín stavby nového justičního areálu v Ústí nad Labem. Ministr Robert Pelikán (ANO) naopak překvapil záměrem vybudovat nový justiční areál v Praze. Zrekonstruovat chce objekt bývalých karlínských kasáren.

Současný Krajský soud v Ústí nad Labem je nevyhovující Foto: archiv
Současný Krajský soud v Ústí nad Labem je nevyhovující Foto: archiv

To ale není všechno. Ministerstvo také ve spolupráci s justicí spočetlo i aktuální stav plochy, která se justici nedostává. U krajských a okresních soudů a státních zastupitelství chybí kancelářská plocha o výměře 18 417 m2. Dále chybí 145 jednacích síní, v odhadované ploše 7 755 m2. Celkem je tedy třeba získat pro činnost krajských a okresních soudů a státních zastupitelství provozní plochu (kanceláře a jednací síně) o výměře nejméně 26 172 m2. Ministerstvo navíc připouští, že konečná výměra chybějící plochy bude ještě větší. „Nedostatek kancelářských ploch je důvodem pro nenaplnění plánovaného počtu pracovníků, kterým nelze vytvořit pracovní podmínky. Dalším závažným ukazatelem vybavenosti soudních budov, významným pro hladký chod soudů, je počet jednacích síní. Mnoho soudů odpovídajícím počtem jednacích síní nedisponuje. Nedostatek jednacích síní, který se provizorně řeší na úkor kanceláří, poradních síní apod., zpomaluje práci soudů a vede k častému odročování soudních jednání. Nejhorší situace v nedostatku kancelářských ploch i jednacích síní je u Krajského soudu v Českých Budějovicích, Krajského soudu v Praze, dále u všech justičních složek v Ústí nad Labem a okresních soudů v Českých Budějovicích, Pardubicích, Chrudimi, Náchodě, Praze-východ, Kladně, Teplicích a v Mostu“, stojí doslovně ve zprávě MSp.

(epa)