Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán představil novou komisi pro přípravu občanského soudního řádu

Ministerstvo spravedlnosti ustanovilo novou komisi, která má pracovat na návrhu nového občanského soudního řádu a souvisejících právních předpisů. Šestičlennou skupinu tvoří akademici i soudci. Ministr Robert Pelikán (ANO) po dnešní první schůzce komise zopakoval to, co už proklamoval dříve, tedy, že změny v civilním procesním právu budou vycházet z už osvědčeného systému, který funguje v Rakousku.

Nový občanský soudní řád původně připravovala skupina pod záštitou místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy, kterého o součinnost požádala Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO). Ten České justici řekl, že ministerstvo s ním dosud práci neukončilo.

Členy nové komise jsou Alena Winterová z pražské právnické fakulty, Petr Lavický a Eva Dobrovolná z brněnské právnické fakulty, soudce Nejvyššího soudu Jiří Spáčil a soudci Zdeněk Pulkrábek a Bohumil Dvořák.

Pelikán označil rekodifikaci procesního práva za jeden z klíčových úkolů nutných pro zefektivnění soudnictví. „Jako ideální zdroj inspirace se jeví rakouský kodex, a to z několika důvodů. Rakouská úprava procesního práva má v rámci evropských zemí velmi dobrou pověst. Zároveň je nutné zdůraznit, že je nám kulturně blízká, ostatně i současná právní úprava je jí inspirována stejně jako nový občanský zákoník, tudíž návaznost na domácí právo bude v tomto ohledu snazší,“ uvedl Pelikán.

Rekodifikace civilního procesního práva, která by měla zrychlit soudní spory, je jedním z bodů programového prohlášení současné vlády. Pelikán ale už dříve uvedl, že v tomto volebním období nový zákon nepředloží, protože jeho přípravu nemíní uspěchat. Nechce prý opakovat chybu z příprav nového občanského zákoníku, kdy chystané změny podle něj nebyly dostatečně prodiskutované a dodnes rozdělují veřejnost.

(čtk, epa)