Dnes jedenašedesátiletý muž je od svých 18 let závislý na heroinu

ESLP: Německo pochybilo, když odmítlo vězni dávat náhradu za drogy

Německé úřady léta odmítaly vězni závislému na heroinu dávat substituční léčbu například v podobě metadonu. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nyní rozhodl, že se tím provinily proti jeho lidským právům, informuje deník Süddeutsche Zeitung. Německo se proti výroku může odvolat.

Dnes jedenašedesátiletý muž je od svých 18 let závislý na heroinu. Od roku 1991 dostával náhradní léčbu v podobě metadonu a dalších látek. V roce 2008 byl ale v Bavorsku zatčen a odsouzen k šesti letům vězení a spolková země mu odmítla dávat substituční léčbu.

Muž se proto rozhodl soudit, u německých soudů však nepochodil. Až nyní soudci ve Štrasburku konstatovali, že s ním německé úřady zacházely nelidsky.

V Německu rozhoduje každá věznice sama o tom, jestli bude nabízet metadonový program. V Bavorsku loni podle údajů ministerstva spravedlnosti substituční léčbu dostávalo jen 45 vězňů. Süddeutsche Zeitung míní, že rozhodnutí soudu je signálem naděje pro odhadem 10 až 15 tisíc vězňů v Německu, kteří jsou na heroinu závislí. Většině z nich se prý nedostává adekvátní péče.

(čtk)