Ředitel GIBS Michal Murín Foto: archiv

Kauza Murín: Co má Babiš na šéfa GIBS?

Když odejdete sám, bude to bez skandálu. Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín nevyslyšel nabídku premiéra v demisi Andreje Babiše, který ho vyzval k rezignaci. Údajný nátlak ze strany premiéra Murín oznámil médiím. Onen „skandál“ se zjevně připravuje už delší čas. Hlavní vyšetřovatel mediálně známého případu Beretta se totiž pokusil Murína vtáhnout do této kauzy kvůli stykům s jejím hlavním aktérem už v loňském roce.

Je 4. května 2017, 10,30. Ve výslechové místnosti Národní protidrogové centrály (NPC) podplukovník Jan Lisický vyslýchá ředitele GIBS Michala Murína. Jan Lisický je bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z Ostravy (ÚOOZ). Je také jedním z klíčových lidí, kteří zatýkali olomoucké policisty, hejtmana, podnikatele a exministra vnitra v další známé kauze Vidkun.

Vyšetřování druhé kauzy Beretta bylo z rozhodnutí pražské vedoucí vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, po předloňské kontroverzní reorganizaci elitních policejních složek, přesunuto na Národní protidrogovou centrálu. S případem na „drogovku“ zamířil i Jan Lisický. V mezičase povýšil, stal se šéfem odboru obecné kriminality policie Olomouckého kraje. Přesto na Berettě pracuje dál.
Lisický je mimo jiné bývalý podřízený někdejšího šéfa ostravského ÚOOZ Jiřího Komárka, nepravomocně odsouzeného v případu „brutálního úniku informací“ od policejního prezidenta Tuhého. S Komárkem udržuje styky dodnes a zajímá se o to právě Murínova inspekce.

Výslech Murína

Vraťme se ale k případu Beretta, v němž byl před necelým rokem vyslýchán také šéf GIBS Michal Murín. Detektivové ÚOOZ zatkli v roce 2016 v rámci Beretty bývalého policistu Igora Gáboríka, detektiva protikorupční policie Radka Holuba, celníka Pavla Šímu a později i státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Viní je z vynášení informací. Vyšetřovatelé Beretty se už delší dobu snaží do hry vtáhnout i další lidi, kteří se s obviněnými z  Beretty stýkali. A to tak vehementně, až to vyvolává silné obavy z manipulace vyšetřování. V horším případě pokusu o vytvoření kompromateriálů vůči lidem na strategických postech. Možným případem může být pohrůžka skandálem šéfovi GIBS, pokud ze své funkce sám neodejde.

Šéf inspektorů Murín byl v této souvislosti vyslýchán vícekrát. Při příchodu na první výslech na něj na základě úniku informací z policie nebo státního zastupitelství čekal redaktor České televize Jiří Hynek, který pak o výslechu odvysílal reportáž.
Murín na to konto vyšetřovatelům oznámil, že inspekce úniky informací z policie a ze státního zastupitelství ke zmiňovanému případu prověří. Nějaký čas na to odvysílal Český rozhlas zprávu, podrobně vycházející z Murínova výslechu, ve kterém Murín přiznal, že se stýkal se dvěma obviněnými z kauzy Beretta.

Zhruba dva měsíce po prvním loňském výslechu si podplukovník Jan Lisický pozval šéfa inspektorů k dalšímu výslechu. Ten směřoval především k Murínovým kontaktům s hlavním aktérem případu Beretta, bývalým policistou Igorem Gáboríkem.

Co jste řešili 18 minut?

Oba muži se léta znají, Murín i Gáborík působili dlouhá léta jako kriminalisté. Gáborík v Praze, Murín ve Středočeském kraji. Vše se točí okolo odposlechů, pořízených  především v roce 2014. Z průběhu výslechu je evidentní, že detektiv vyvíjí maximální aktivitu v tom, jak letitý profesní a přátelský vztah překlopit do trestní roviny. Lisický Murína vmanévrovává do situací, že měl šéf GIBS předávat bývalému policistovi informace, které získali v rámci své práce jeho podřízení. Lisický Murínovi postupně přehrává odposlechy a klade řadu otázek.

Premiér v demisi Andrej Babiš chce Murínovu hlavu Foto: ČJ

Tázal se například na schůzku z května 2014 na vltavském nábřeží. „Po celou dobu 18 minut jste přecházeli po ulici Janáčkovo nábřeží a vážně jste hovořili. Gáborík po celou dobu pečlivě sledoval okolí. Můžete se k tomu vyjádřit,“ tázal se Lisický Murína. „Já nevím, jak bych se k tomu měl vyjádřit,“ zareagoval Murín s tím, že si nevybavuje, o čem se před necelými třemi roky bavili. „Pane svědku, po celou dobu schůzky jste držel v ruce písemnosti. Co to bylo za listiny? Dal jste do nich Gáboríkovi nahlédnout?,“ pokračoval Lisický. „To nevím, to si nepamatuji,“ odvětil Murín.

Lisický se pak ptal na schůzku krátce před Vánoci v roce 2014. „Vyjádřete se k obsahu komunikace,“ vyzývá Lisický Murína a přehrál mu odposlech, na kterém Murín volá Gáboríkovi a omlouvá se, že má zpoždění a jestli se mohou potkat na parkovišti u hobbymarketu v Modřanech. V telefonátu nezazní žádná závadná informace. Murín si opět nevzpomněl, o čem se bavili před více jak dvěma roky, načež zmínil, že mu Gáborík slíbil prodat před Vánoci dobrou slivovici.

Kontakt s Máchovou

Při další otázce se Lisický Murína ptal na to, zda si volal i s jinými aktéry kauzy Beretta. Murín odvětil, že si s Gáboríkem v roce 2014 volal hned několikrát, přiznal i kontakt s žalobkyní Dagmar Máchovou kvůli kauzám, které se na GIBS řešily. „Nikdy jsem nepopíral, že jsem se s Gáboríkem setkával i poté, co jsem nastoupil na GIBS,“ odpověděl Murín.

Lisický se dále tázal, přes jaká telefonní čísla spolu oba muži komunikovali. „Jste uživatelem komunikačních aplikací Viber, WhatsUp, Threema a jiné podobné?,“ klade vyšetřovatel další z řady otázek. Šéf GIBS odvětí, že dvě z těchto aplikací používá.

Krátce na to Lisický stočil otázky na téma, jestli Gáborík Murínovi někdy nabízel kryptovaný telefon. Prý protože na jednom z odposlechů Gáborík mluví o tom, že státní zástupkyně Dagmar Máchová má „mrtvý kryptovaný telefon, stejně jako jistý příslušník Generální inspekce bezpečnostních sborů“.
Lisický se následně Murína ptal, jestli používal na komunikaci s Gáboríkem kryptovaný telefon a kolikrát jej Gáborík navštívil doma. Následně položil otázku, jestli ho Gáborík žádal o to, aby zajistil, že bude GIBS bude šetřit nebo stíhat konkrétní osoby. „Nikdy to po mně nežádal a nikdy bych to nepřipustil,“ odpověděl Murín a odmítl, že by kdy předával Gáboríkovi informace z trestních řízení GIBS.

Následně Lisický Murínovi přehrál další odposlech, na kterém Gáborík s „neustanovenou osobou“ mluví o Murínovi, že na inspekci zařídí nějakou záležitost. „A to, že mi to ten … Michal Murín na tý inspekci vezme, to já mám předjednaný akorát,“ říká do telefonu Gáborík. Neidentifikovaný telepartner mu přitaká.  „Zjišťuji, že pan Gáborík asi zvyšoval moji cenu při nějakých svých aktivitách tím, že používal moje jméno,“ zareagoval vzápětí Murín.
Pak začal řešit, jestli Murín v říjnu 2014 navštívil bigbeatový koncert, a jestli se v roce 2014 s Gáboríkem potkal na deseti schůzkách. Na to pak Lisický Murínovi přehrál další odposlechy Gáboríka s opět neidentifikovaným mužem. Tentokrát  z ledna 2016, kde Gáborík řeší opět Murína a případ stíhaného detektiva ÚOOZ Luďka Vokála, na němž GIBS pracuje, a přístup pražského VSZ.
Murín následně popřel, že by Gáboríkovi předával informace z vyšetřování detektiva ÚOOZ. Je zřejmé, že o Vokálovi v odposlechu mluví Gáborík s neustanovenou osobou, nikoliv Murín. Lisický se dále dotázal, zdali měl zařídit na inspekci přijetí policisty Radka Kukly. To Murín opět odmítl s tím, že on sám nemohl ovlivnit nábor nových příslušníků GIBS. Lisický následně otázky stočil na téma, zda nepředal někomu z obviněných v kauze Beretta nějaké písemnosti ze spisů GIBS, což Murín opět odmítl.

Šéfovi inspekce monitorovali telefon

Zhruba po třech hodinách výslechu Lisický vytasil velice tvrdou otázku. Týkala se toho, zda šéf GIBS navštěvoval veřejný dům. Z otázky jasně vyplynulo, že zatímco Lisický kladl otázky, vyplývající z odposlechů Igora Gáboríka, teď už šlo zjevně o monitoring telefonu přímo šéfa generální inspekce. „Je vám známo číslo účastnické organizace, registrované na společnost Central parking? Telefonoval jste někdy na toto účastnické číslo?,“ ptal se Lisický. A tlačil Murína k tomu, aby přiznal, že využíval služeb veřejného domu. „Tyto věci vůbec nesouvisí s prověřovanou trestnou činností,“ odtušil Murín.

Lisický se Murína dále vyptává na to, zda se stýkal s někým z PR agentury Bison&Rose, která spolupracovala s ministrem vnitra za ČSSD Milanem Chovancem. „Možná jsem se mohl potkat s Milošem Růžičkou v rámci jednání s panem ministrem Chovancem, snad to bylo při projednávání novely služebního zákona,“ odvětil Murín.

Vyšetřovatel Lisický se pak vrátil znovu k Igoru Gáboríkovi a ptal se Murína, jestli s ním probíral svůj přechod od policie na GIBS, na což Murín zareagoval záporně. Další otázky vyšetřovatel směřoval tak, že měl Gáborík Murínovi přestup na inspekci zařídit. Murín měl podle odposlechů před svým jmenováním náměstkem GIBS Gáboríkovi několikrát volat. „Nevím, jakou to má souvislost s tím, že jsem se stal náměstkem na GIBS. Prostě jsem takhle s panem Gáboríkem komunikoval… …Na opětovně položenou otázku, zda se Gáborík jakkoli podílel na mém přechodu na GIBS, uvádím, že nechápu, jaký mohl mít podíl na tom, že jsem při postupu podle služebního zákona přišel na tuto funkci,“ odpověděl. Lisický pak výslech stupňoval a položil otázku, jestli mu Gáborík zařídil postup z postu náměstka na šéfa inspekce po odchodu jejího šéfa Ivana Bílka. „Poté, co rezignoval Ivan Bílek, jsem byl pověřen vedením inspekce. Poté jsem byl 7. 12. 2015 pozván na jednání vlády. Vzhledem k tomu, že jsem byl 8.12. jmenován do funkce ředitele, předpokládám, že vláda se na tomto shodla,“ uzavřel Murín.

Ze způsobu vedení výslechu je zřejmé, že vyšetřovatel Jan Lisický šéfa GIBS Michala Murína evidentně tlačil k tomu, že měl Igoru Gáboríkovi předávat interní informace inspekce. A že s ním měl být ve spojení přes kryptovaný telefon, který mu měl Gáborík předat. Přestože informace podobného charakteru zazněly v odposleších Gáboríka s neustanovenými osobami a Murín se těchto rozhovorů prokazatelně neúčastnil.

Premiér Babiš dnes těsně před polednem oznámil, že ohledně Murína existují závažné informace, a že bylo navrženo jeho kázeňské potrestání. Murínovu záležitost má mít v gesci Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které dozorovalo zásah na Úřadu vlády v roce 2013. Babiš chce o zásadních záležitostech kolem Murína informovat poslance bezpečnostního výboru a svolat Bezpečnostní radu státu.

Jan Hrbáček