Ohledně flobertek se rozvinula diskuse. Ministr Rakušan tvrdí, že mohou být zneužity.

Vláda vydá kvůli teroristům zákaz konverze flobertek na palné zbraně

Upravené a trvale znehodnocené zbraně v kategorii D, na které nyní není třeba zbrojní průkaz, se vrátí do kategorie A, B a C pro ostré zbraně. Nebude možné konvertovat flobertku na palnou zbraň. To se dotkne spolků historických bitev a divadel. Stane se to nařízením vlády v reakci na směrnici Evropské komise po teroristických útocích islamistů v roce 2015. Je to nečekané, bez projednání v řádném legislativního procesu, komentují situaci držitelé zbraní.

Česká vláda svým nařízením reaguje na revizi prováděcího nařízení Evropské komise o normách a technikách znehodnocování palných zbraní, které nabylo účinnosti 28. června 2018. Podle nařízení musí být znehodnocené palné zbraně nevratně neschopné střelby. Pokud tuto podmínku nesplní, budou i jako znehodnocené zařazeny do kategorie tzv. ostrých zbraní – jakoby znehodnoceny nebyly. Vyplývá to z důvodové zprávy k nařízení české vlády.

Jak přiznává důvodová zpráva k vládnímu nařízení, jde o zásah do podnikání se zbraněmi i zásah pro jejich držitele: „Jistý hospodářský dopad, který návrh přináší, lze předpokládat v případě podnikatelů, kteří se zabývají přestavbami zbraní kategorie A, B nebo C na zbraně kategorie D. Přestavby sice budou do budoucna přípustné, ale nepovedou ke změně kategorie zbraně, což sníží prodejnost přestavovaných zbraní,“ uvádí se ve zprávě doslova.

Upravená zbraň tak bude i po provedení příslušných úprav i nadále zůstávat ve své původní kategorii a i pro nakládání s takovou zbraní budou muset být splněny požadavky kladené na nakládání s odpovídající kategorií zbraní (A, B nebo C), uvádí se dále v důvodové zprávě. „Tato změna je však plně odůvodnitelná tím, že takto přestavěné zbraně dlouhodobě představují bezpečnostní riziko, pokud jde o nebezpečí jejich zpětné úpravy na funkční zbraně. Zbraně tohoto druhu dovážené do ČR z některých jiných členských států navíc často obsahují nijak neupravené anebo jen nedostatečně upravené hlavní části ,ostrých´ zbraní. Rovněž revidovaná směrnice o zbraních vyžaduje klasifikovat takovéto předměty jako palné zbraně ve smyslu definic, které jsou v ní obsaženy,“ zdůrazňuje zpráva fakt, že lidé budou muset mít zbrojní průkaz i pro změněné zbraně na „neostré“.

Je to směrnice proti muslimským zabijákům

Nařízení vlády je podle důvodové zprávy vydáváno jako důsledek útoků muslimských teroristů v Paříži v roce 2015:  „Původní prováděcí nařízení Komise 2015/2403 bylo vydáno narychlo po teroristických útocích islámských radikálů v Paříži, k nimž došlo 13. listopadu 2015. Tento právní předpis byl následně schválen již 18. listopadu 2015 a již v době jeho přijetí bylo zřejmé, že bude třeba jeho dopracování a dodatečná změna. Komise se k zajištění této úpravy zavázala při schvalování prováděcího nařízení 2015/2403 a následně svůj závazek opakované potvrdila v průběhu projednávání pozměňující směrnice 2017/853. Výsledkem práce expertní pracovní skupiny ke změně prováděcího nařízení 2015/2403 je pak revidované prováděcí nařízení,“ vysvětluje důvodová zpráva, proč vláda vydává nařízení.

Nová právní úprava podle důvodové zprávy odpovídá novému přístupu revidovaného prováděcího nařízení a vylučuje již znehodnocování kterýchkoli palných zbraní nebo jejich hlavních částí jinými postupy než podle revidovaného prováděcího nařízení.

Vláda zne/užije situaci k úpravě konverze zbraní

Kromě toho ale vláda využívá nařízení k tomu, aby podle evropské zbraňové směrnice zcela změnila přístup ke konvertovaným (změněným) zbraním nebo k takovým zbraním, které nejsou změněny, ale změněny mohou být.  „V návaznosti na přijetí revidující směrnice 2017/853 se navrhuje začlenit do navrhovaného nařízení vlády rovněž právní úpravu, která napomůže včasné implementaci této směrnice,“ uvádí se doslova v důvodové zprávě k vládnímu nařízení.  „Jedná se o nová ustanovení §§ 6, 7 a 8 návrhu, která reagují na nový přístup revidující směrnice k problematice konvertovaných zbraní a předmětů, které mohou být na palné zbraně (ve smyslu směrnice) konvertovány,“ vysvětluje důvodová zpráva.

Oč jde? „Jsou navrhovány technické požadavky, které mají za cíl zajistit, aby zbraně určené pro střelivo typu Flobert a další zbraně kategorie D ve smyslu tuzemského zákona o zbraních nebylo možné konvertovat na palné zbraně v působnosti směrnice (v opačném případě by bylo nutné považovat i zbraně pro náboje typu Flobert za zbraně příslušných kategorií ve smyslu směrnice, srov. čl. 1 odst. 1. bod (1) druhá alinea revidované směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní (1991/477),“ uvádí se mimo jiné v důvodové zprávě k nařízení vlády.

Naprosto nečekané a bez řádného projednání

Vládním nařízením by podle zprávy mělo být rovněž zajištěno, aby „za zbraně kategorie D nemohly být považovány expanzní zbraně, které byly upraveny z původně ,ostrých´ zbraní“ Tyto zbraně revidovaná směrnice podřazuje stejné klasifikaci jako by se nadále jednalo o „ostré“ zbraně příslušné kategorie (čl. 1 odst. 1. bod 5, Příloha 1 část II bod A. kategorie A9, B8 a C5 revidované směrnice).

Návrh už podrobil drtivé kritice petiční výbor proti implementaci evropské zbraňové směrnice a lidskoprávní spolek Liga Libe: „Naprosto nečekaný návrh nařízení vlády,  týkající se některých zbraní současné kategorie D, jmenovitě expanzů a flobertek. Zbraně hojně využívané v reenactmentu. Návrh nařízení ustanovuje, domněle v obavě před sankcemi ze strany EU za neúplnou implementaci,  ale především bez  řádného tzv. projítí/projednání věci sněmovnou a senátem, nová pravidla pro expanzní zbraně – tzn. mimo jiné a především u zbraní konvertovaných z ostrých palných zbraní na expanzní onu obávanou ,nerekategorizaci´!  –  čili to, že zbraň kategorie A, B, C trvale a nevratně konvertovaná na zbraň expanzní (nyní D), zůstane ve své původní ,ostré´ kategorii,“ uvádí Liga Libe pro Českou justici.

Jak dále spolek vysvětluje, nařízení vlády se týká zbraní nově uváděných na trh nebo do oběhu. „Netýká se tedy toho, co již držitelé mají doma, ale toho, co si chtějí pořídit, cca od října 2018.  Postihla by tímto  se obří,  skutečně obří  masa občanů,  voličů, veškeré ony historické ukázky a bitvy tolik tradiční pro naši zemi, atd.,“ protestují zástupci petentů proti odzbrojení lidí.

Změna kategorie v registru už nebude možná

Návrh skutečně nemá mít pode důvodové zprávy dopad na kategorie zbraní kategorie D, které jsou v současnosti drženy na území České republiky, ale má působit do budoucna. Podle návrhu dopadne  na zbraně, které budou nově vyrobeny či dovezeny a uvedeny na trh (tj. poprvé uvedeny do oběhu) po nabytí účinnosti aktuálního návrhu nařízení vlády.

Podle návrhu má být rovněž vyloučeno, aby byly při výrobě zbraní kategorie D použity části zbraní A,B nebo C. „Toto opatření odpovídá požadavku revidované směrnice o zbraních, které má za cíl vyloučit možnost konverze předmětů, které nejsou považovány za palné zbraně v působnosti směrnice, zajistit implementaci směrnice, pokud jde o tzv. akustické a salutní zbraně, tedy expanzní zbraně upravené ze zbraní původně ,ostrých´; návrh v zásadě vylučuje, aby takové zbraně byly klasifikovány jako zbraně kategorie D ve smyslu zákona o zbraních a namísto budou  ponechávány ve své dosavadní kategorii,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Premiér podepsal petici pro zbraně, vláda zasadila ránu

Do budoucna by proto ani neměla být možná změna kategorie zbraně v centrálním registru zbraní z kategorie A, B nebo C na kategorie D v jiných případech, než při znehodnocení nebo výrobě (zhotovení) řezu zbraně. Nárůst počtů takto přestavovaných zbraní v posledních letech ukazuje, že se jedná o skutečně aktuální a sílící problematiku, uvádí zpráva, podle které roste počet přestavovaných zbraní o stovky ročně. Zatímco v roce 2014 bylo přestavěno 30 zbraní na flobertky, v roce 2017 už to bylo 872 přestavěných zbraní na flobertky. V roce 2014 bylo přestavěno 48 zbraní na expanzní zbraně (plynové), v roce 2017 se počet přestavěných zbraní na expanzní zbraně zvýšil na 982 kusů.

Podle spolku proti odzbrojení Liga Libe je navrhovaná směrnice „rána od vlády takřka podpásová“: „Oproti podpisu premiéra petice proti odzbrojení, oproti uspané mininovele v Parlamentu, chystané velké novele na jaře 2019, vláda přichází s tímto, což nás šokovalo. Nás znamená petiční výbor, naše prezidium, 200 000 petentů, 302 000 držitelů zbrojních průkazů. Právníci to nazývají snad až protiprávní obcházení řádného legislativního procesu,“ upozorňuje spolek v kritice na fakt, že vláda postupuje nikoli prostřednictvím zákona, ale pouhým vládním nařízením.

Irena Válová