Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Soudce přerušil Zadehovu závěrečnou řeč, nemluvil prý k věci

Soudce Michal Kabelík dnes v případu obžalovaného íránského podnikatele s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha řešeném u Městského soudu v Brně přerušil závěrečnou řeč obžalovaného. Už dříve Zadeha víckrát upozornil, že opakuje několikrát řečené a nemluví k věci. Zadeh u městského soudu čelí obžalobě z ovlivňování svědků ze své hlavní, daňové kauzy, kterou se zabývá krajský soud. Hlavní líčení dnes pokračuje posledním slovem Zadeha, rozsudek se nečeká. Podnikatel už dříve obžalobu označil za nesmysl. Státní zástupce pro něj navrhl osmiletý trest.

Zadeh proti rozhodnutí soudu o přerušení závěrečné řeči podal námitku, kterou senát zamítl. Podal zároveň i další námitku k podjatosti předsedy senátu i senátu jako takového, o kterých soud rozhodne později.

Zadeh ve středu označil trestní řízení ve své vedlejší kauze za komedii a soud za brněnskou justiční mafii. Už dříve předsedu senátu označil za psychopata a právního negramota. Dnes Zadeh řekl, že může urážet senát a že je možné jeho předsedu nazývat psychopatem, ale musí pro to být důvody. Podle něj nelze urážet bez kontextu a je třeba se dívat na to, co se dělo dříve. „Lze tak udělat, pokud soudce udělá něco před tím, co reakci obžalovaného vyprovokovalo. Ve vašem případě to bylo, že jste zničil můj život, když jste distribuoval moje intimní materiály ze spisu,“ řekl soudci Zadeh. Doplnil, že není typický Čech, který by se poklonil a řekl: pane předsedo, vy jste Bůh. „Tohle je právní stát a před právem jsme si všichni rovni,“ řekl Zadeh.

Podle obžaloby Zadeh založil organizovanou skupinu k ovlivnění svědků ve vlastní prospěch ve své daňové kauze, spolu s ním je obžalováno dalších pět lidí. Obžalovaní se podle státního zastupitelství snažili, aby někteří svědci v trestní věci vedené u krajského soudu vypověděli nepravdivě v neprospěch obžaloby. Dalším cílem podle zastupitelství bylo to, aby byli křivě obviněni policisté, případně pracovníci justice. Státní zástupce jim v závěrečné řeči navrhl nepodmíněné tresty, výjimkou je spolupracující obviněný advokát Ondřej Kučera, kterému navrhl podmínku. Všichni vyjma Kučery vinu popřeli.

Městský soud obžalobu projednává od listopadu 2017, za tu dobu nařídil asi pět desítek jednacích dní. Zadeha a dalších 14 lidí v hlavní kauze státní zastupitelství viní z daňových úniků. Jsou podezřelí, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda je 2,5 miliardy korun. Hlavní líčení u krajského soudu reálně začalo v březnu 2016, dosud bylo nařízeno přes 200 jednacích dní. Aktuálně jsou termíny hlavního líčení vypsány do konce června, soud stále vyslýchá svědky.

(čtk)