Pražská zastupitelka a advokátka Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). Foto: Mediafax

Zdravotnickou legislativu povede Lenka Arnoštová

Budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si na úřad přivede pražskou zastupitelku Lenku Arnoštovou. Ta by měla mít z pozice náměstkyně na starost tvorbu legislativy.

„Není ještě zcela přesně stanoveno, jak budou jednotlivé agendy přiřazeny k postům náměstků, co bude mít který na starosti. Ale s doktorkou Arnoštovou se jasně počítá pro legislativní oblast,“ řekl České justici zdroj z Lidového domu. Arnoštová na místě vystřídá Martina Plíška (TOP 09).

Lenka Teska Arnoštová je advokátkou a pražskou zastupitelkou za sociální demokracii. V zastupitelstvu opakovaně kritizovala vedení města za snahu uzavřít obří externí smlouvy na právní služby. Angažovala se rovněž v boji proti plánům na privatizaci některých pražských nemocnic.

České justici informaci o svém uvažovaném jmenování potvrdila. Advokátskou praxi přeruší. „Ráda bych o svých prioritách nejprve mluvila s panem Němečkem. Ale první věcí určitě bude zákon o zdravotnických prostředcích, který 15. ledna prošel vládou. Důležité téma bude i změna právního postavení příspěvkových organizací jako fakultních nemocnic. Jaká ta forma bude, to je na diskusi u pana ministra,“ řekla České justici. Zmínila rovněž aktuální problém nízkého počtu pitev pro studijní účely, který způsobilo ustanovení nového občanského zákoníku o předchozím souhlasu zemřelého. „Občanský zákoník je třeba dát do souladu se zákonem o zdravotních službách,“ řekla Arnoštová.

Koaliční smlouva ve zdravotnické oblasti slibuje zrušení třicetikorunového regulačního poplatku. Zároveň se zavazuje znovu nezavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Velkým tématem nadcházejícího volebního období má být i posilování práv pacientů.

-rm-