Italští námořníci Massimiliano Latorre a Salvatore Girone už dva roky pobývají na ambasádě v New Delhi. Foto: canottagio.org

Indický soud má vynést rozsudek nad italskými námořníky

Případ dvou italských námořníků, kteří jsou v Indii obviněni z vraždy dvou rybářů a hrozí jim trest smrti, má konečně dospět k verdiktu. Indický vrchní soud opět odložil rozhodnutí a jednat má v pondělí 24. února.

Itálie na protest proti údajně nepředvídatelnému chování Indů už minulý týden odvolala svého velvyslance do Říma ke konzultacím. O čilém diplomatickém ruchu provázejícím proces svědčí i silný protest proti způsobu, jakým soud protahuje řízení, který si vyslechl indický velvyslanec v Itálii. Tajemník italského ministerstva zahraničí vyjádřil přesvědčení, že se Indie snaží dovést vztahy s Itálií až za všechny hranice.

Italští námořníci Massimiliano Latorre a Salvatore Girone byli součástí vojenské bezpečnostní posádky doprovázející kvůli pirátům italský ropný tanker Enrica Lexie přes Indický oceán. 15. února 2012 zastřelili 38 kilometrů od pobřeží Indie dva indické rybáře, které si spletli s nájezdníky a lupiči.

Indický stát se poté rozhodl použít proti Italům protipirátský a protiteroristický zákon, takže jim hrozí trest smrti.

Případ vyvolal pobouření v Itáli, která se cítí „být postavena na roveň teroristickým a pirátským zemím“. Kvůli případů komisař EK pro průmysl Antonio Tajani, který je Ital, už navrhl zmrazení obchodních pohovorů s Indií. Italský ministr obrany Mario Mauro vyhrožuje, že se Itálie stáhne z protipirátských misí NATO a OSN, pokud nebude Gironemu a Latorremu umožněno “se ctí se vrátit domů do Itálie”.

Je to již podruhé, co kvůli dvěma námořníkům odvolala Itálie velvyslance z Indie, poprvé se to stalo v roce 2012, když byli Salvatore Girone a Massimiliano Latorre obviněni z vraždy. Oba námořníci již druhý rok žijí na italském velvyslanectví v New Delhi.

“Trest smrti pro Gironeho a Latorreho by znamenal válečný akt,” vzkázal na začátku února do Indie šéf italského sněmovního zahraničního výboru Fabrizio Cicchitto.

-ire-