Premiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Obří tendr pro Microsoft přerušen, vláda zkontroluje komisi

Vláda ve středu přerušila jednání o obří zakázce ministerstva vnitra „Pořizování licencí k produktům Microsoft“. Vrátit se k ní má za týden. Tendr za 4,6 miliardy korun dává Microsoftu jistotu, že zůstane dominantním dodavatelem kancelářských aplikací pro státní správu i po polovině roku, kdy má být dokončen.

Důvodem přerušení nejsou významné námitky členů vlády, ale seznam členů a náhradníků devítičlenné komise, která má o zakázce rozhodovat. Ti byli nominováni napříč ministerstvy ještě v době Rusnokova kabinetu, kdy měl zakázku na stole tehdejší ministr vnitra Martin Pecina. Ministerstvo vnitra chce teď mít jistotu, že jednotliví úředníci po nástupu nového kabinetu na svých místech stále pracují. „V tomto smyslu bude třeba seznam aktualizovat,“ řekl České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Předmětem veřejné zakázky je pořizování a obnova licencí Microsoft a poskytování technické podpory k dílčím produktům (tzv. Software Assurance) a další obecná podpora produktů i zákazníků (orgánů veřejné správy). Předpokládaná hodnota zakázky je 4,6 miliard korun bez daně z přidané hodnoty.

„Veřejná zakázka bude zadávána formou otevřeného řízení podle § 27 zákona, s využitím institutu centralizovaného zadávání ve smyslu § 3 zákona“ píše se v materiálu ministerstva vnitra. Cílem zadávacího řízení bude uzavření nové rámcové smlouvy, jež bude navazovat na obdobnou rámcovou smlouvu uzavřenou dne 1. prosince 2008 a jež vypršela dne 30. listopadu 2013.

Tato nová rámcová smlouva bude uzavřena na období čtyř let. „Veřejná zakázka bude zadávána formou otevřeného řízení podle § 27 zákona, přístupného všem dodavatelům, kteří splní kvalifikační předpoklady.“ píše se dále v informaci pro vládu. Předpokládá se, že k zahájení zadávacího řízení na veřejnou zakázku dojde neprodleně po schválení vládou. Uzavření Rámcové smlouvy se předpokládá v polovině roku 2014. Bez ohledu na to, kteří dodavatelé splní kvalifikační předpoklady, je již nyní jasné, že skutečným vítězem otevřeného výběrového řízení bude společnost Microsoft.

Stejně velkorysé zacházení jako Microsoft nemá jiná velká společnost podnikající v oblasti informačních technologií SAP. Podle ministerstva financí s ohledem na aktuální stav licencí SAP ve státní správě není v současné době reálné uzavření smlouvy o strategické spolupráci. Z tohoto důvodu bylo požádáno o zrušení úkolu vládou s tím, že potřeby v oblasti podpory SAP licencí budou řešeny v rámci institutu centralizovaného zadávání v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

-red-