Občanský zákoník začal platit před měsícem, koalice už má ale jasno, že ho znovu otevře. Přes varování expertů. Foto: Mediafax

Problémy justice podle vládního prohlášení: exekuce, civilní právo a trestní řád

Programové prohlášení vlády Bohuslava Sobotky, jehož finalizovanou verzi Česká justice získala, obsahuje v kapitole justice pouhých pět bodů. Jeden je věnovaný exekutorům, dva civilnímu právu a po jednom trestnímu řádu a postavení státních zástupců. Dokument zcela opomíjí situaci ve vězeňství nebo zavedení soudcovské samosprávy.

Až se budou poslanci 18. února rozhodovat, zda podpoří vládní programové prohlášení. příliš se o stavu resortu a plánech z úst Bohuslava Sobotky nedozvědí.  Pět bodů je stručným výtahem z koaliční smlouvy, mezi stranami koalice na nich už teď panuje shoda.

Vláda chce přísněji postupovat proti exekutorům v těch případech, kdy soudní exekuci může nahradit exekuce správní. Opakuje se formulace, kterou ovšem prosazovaly už předchozí vlády, že náklady exekuce musí odpovídat skutečně vynaloženým nákladům exekutora.

Platí, že si úřad ministryně Heleny Válkové vytkl za cíl připravit dvě stěžejní normy, trestní řád, a především občanský soudní řád, který by měl doplnit rekodifikovaný občanský zákoník platný od 1. ledna 2014. Zde ministerstvo ovšem podlehlo populistickým tlakům, a přes varování expertů, že by měla norma dostat několik let na ustálení judikatury, hodlají zákoník rychle novelizovat.

Ministerstvo rovněž nechalo do programového prohlášení vepsat odstavec o potřebě novelizovat zákon o státním zastupitelství. Zmiňuje se zde potřeba posílit nezávislost žalobců a vytvoření specializovaných pracovišť pro dozor nad vyšetřováním organizovaného zločinu, včetně korupce. Podle dřívějších informací jsou právě toto body, které by ve své gesci měla mít náměstkyně Hana Marvanová.

Co v programovém prohlášení není

Koaliční smlouva je v oblasti justice mnohem podrobnější. Slibuje například zavedení nových pravidel bezplatné právní pomoci pro lidi, kteří si ji kvůli sociální situaci nemohou dovolit.

Smlouva dále slibuje předložení návrhu na  zřízení samosprávy justice za  účelem zajištění co nejvyšší nezávislosti, efektivnosti a odpovědnosti soudního rozhodování. Programové prohlášení to zcela pomíjí, a ani koaliční smlouva neříká, a jaký typ samosprávy by mělo jít. Zda tedy zůstane jen u samosprávy například personální, a rozhodování o věcech finančních si stát podrží, nebo naopak.

V trestněprávní oblasti chybí zmínka o plánu koaličních stran konečně zavést elektronický systém kontroly domácího vězení, tzv. náramků. Dokument zcela pomíjí oblast vězeňství, a to jak z hlediska zlepšení podmínek ve výkonu trestu, tak sílící kritiku poměrů vězeňství vazebního, včetně délky trestního řízení. Koalice slibuje i větší zapojení Probační a mediační služby při ukládání alternativních trestů, i to v programovém prohlášení chybí.

-rm-

 

Co se píše v programovém prohlášení

Ministerstvo spravedlnosti

  • Vláda posílí dozor nad činností exekutorů s cílem zabránit zneužívání exekucí a vymáhání dluhů a zajistí, aby exekutor jako zástupce státu své právo vykonával způsobem garantujícím jak práva věřitele, tak dlužníka. Náklady exekuce a odměna exekutora musí odpovídat jeho skutečnému výkonu. Exekuce podle exekučního řádu bude nepřípustná v případech, kdy je možné vymáhat splnění povinností správní exekucí.
  • Vláda zajistí průběžnou analýzu uplatňování nového občanského zákoníku a související legislativy v aplikační praxi a podle jejích výsledků připraví novelizaci odstraňující zjištěné nedostatky, mezery a nejasnosti.
  • Vláda se zavazuje připravit a prosadit nový občanský soudní řád, jehož prostřednictvím docílí výrazného zrychlení soudních sporů při současném garantování práva na spravedlivý proces.
  • Vláda prosadí novou právní úpravu trestního řízení zajišťující spravedlivé a rychlé projednání trestních věcí, včetně účinnější možnosti zabavovat výnosy trestné činnosti; současně bude posílena ochrana a zlepšeno odškodňování obětí trestné činnosti.
  • Vláda prosadí nový zákon o státním zastupitelství, který lépe zajistí nezávislost státních zástupců při vyšetřování trestných činů a vytvoří systémové a organizační předpoklady pro jejich specializaci v boji se závažnou a finanční kriminalitou a všemi podobami organizovaného zločinu, včetně korupce.

Ministerstvo vnitra

  • Vláda stabilizuje personální a ekonomickou situaci v bezpečnostních sborech. Bude podporovat další rozvoj Policie ČR, HZS a daších složek IZS. Bude vytvářet potřebné personální, materiální, technické a organizační podmínky připravenosti složek IZS pro jejich trvalou akceschopnost. Vláda se bude rovněž zabývat zlepšením podmínek pro činnost jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Vláda bude klást důraz na následující bezpečnostní oblasti: boj proti terorismu, extremismu, organizovanému zločinu, korupci a rasové nesnášenlivosti.
  • Vláda sníží počet a složitost úředních úkonů zatěžujících občana prostřednictvím procesního modelování agend. Komunikační a informační technologie musí být využívány účelně, prvky eGovernmentu budu podrobeny analýze, aby jejich další rozvoj byl úsporný. Občané musí mít jasné informace, úředníci zajištěné vzdělávání.
  • Vláda musí komplexně řešit napětí v sociálně citlivých lokalitách. Bude klást důraz na preventivní programy, úzkou komunikaci s místními samosprávami a na vybalancování prvků prevence a represe tak, aby se efektivně eliminovaly příčiny vzniku sociálních střetů.
  • Je nutné celkově posílit účast občanů na rozhodování o zásadních otázkách fungování státu. Občané musí mít kontrolu nad financováním politických stran, spoluúčast na správě věcí veřejných a bezbariérový přístup ke všem právním předpisům díky projektu elektronické sbírce zákonů a mezinárodních smluv.
  • Vláda zajistí ekonomickou stabilitu České pošty a její další rozvoj. Služby České pošty musí být pro občany maximálně dostupné. Optimalizace pobočkové sítě České pošty bude diskutována s orgány samosprávy (kraje, města a obce).