ÚOOÚ se zabývá okolnostmi zveřejnění videozáznamu ze zatýkání manželky expremiéra Petra Nečase. Foto: Mediafax

Video ze zatýkání Jany Nečasové řeší ÚOOÚ

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), a především jeho ředitel Robert Šlachta mohou mít problém. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se totiž zabývá předvánočními Otázkami Václava Moravce. Šlachta, jako jeden z hostů pořadu České televize, zde totiž pustil část videozáznamu ze zatýkání tajemnice a současné manželky bývalého premiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

„Kauzou poskytnutí videa z domovní prohlídky u paní Jany Nagyové se úřad zabývá –  a je rozhodnut vyvolat jednání s prezídiem policie, což  zatím neučinil vzhledem k očekávané stabilnější situaci v souvislosti se jmenováním policejního prezidenta. Věc rozhodně úřad neodložil ad acta,“ uvedla pro Českou justici mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková. Šlachta svůj krok obhajoval tím, že chtěl veřejnosti ukázat, že při zatýkání Nagyové nedošlo k žádným excesům, jak je líčila například její dcera.

Vedení ÚOOZ si dodnes za svým postupem stojí. „Je to pro nás nová informace, ale mohu k ní říci pouze to, co jsme tvrdili od začátku. Žádné zákony jsme podle našeho názoru nikdy neporušili,“ tlumočil postoj útvaru jeho mluvčí Pavel Hanták.

Opačného názoru je bývalý premiér. „Jsem rád, že se tím někdo zabývá. Nicméně neoprávněný zásah do občanských práv mé nynější manželky byl zveřejněním videozáznamu natolik závažný, že jej považuji za trestný čin,“ řekl České justici Petr Nečas, který již kvůli tomu podal trestní oznámení.

V případě, že by ÚOOÚ označil Šlachtovo jednání jako správní delikt, hrozila by mu pokuta až 100 000 Kč. V případě trestněprávního deliktu, na který míří oznámení Petra Nečase, v úvahu připadají paragrafy neoprávněné nakládání s osobními údaji, respektive zneužívání pravomoci úřední osoby.

Dušan Šrámek