Petr Malý v rozhovoru s Jiřím Pospíšilem. Malý bude od března 2014 mluvčím Nejvyššího státního zastupitelství. Foto: www.ceskatelevize.cz

Za Pavla Zemana bude nově hovořit Petr Malý

Dosavadní redaktor a moderátor brněnského studia České televize Petr Malý se od března stane novým mluvčím Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Malý se na televizních obrazovkách často objevoval u soudních a justičních institucí sídlících v Brně a v novinářské obci tak platil za specialistu.

Jako redaktor zpravodajství České televize v Brně Petr Malý dlouhodobě tíhnul k tématům justice a krimi kauz. Tyto své zkušenosti chce nyní zúročit. U soudních jednání při své dosavadní profesi proseděl dlouhé hodiny a práci státních zástupců, které si podle svých slov váží, dobře poznal z druhé strany.

Petr Malý nahradí dosavadní mluvčí NSZ Helenu Markusovou, o jejímž odchodu jsme informovali v minulých dnech. Markusová bude funkci mluvčí vykonávat do konce února, ačkoliv se sama rozhodla podat výpověď ke konci ledna. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chce podle vlastních slov pokračovat v prohlubování komunikace Nejvyššího státního zastupitelství a upevňování veřejné důvěry v instituci, kterou má od počátku roku 2011 na starosti.

Absolvent Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Petr Malý pro server Česká justice řekl, že v nové práci by chtěl být prostředníkem mezi novináři a nejvyšším státním zástupcem. Bude se podle svých slov snažit vždy najít dobrý kompromis mezi tím, co novináři očekávají a potřebují zjistit, a tím, co zveřejnit lze.
Brno považuje za hlavní město české justice. „Instituce, která představuje vrchol veřejné žaloby, do něj patří. To by ale nemělo být důvodem, aby o činnosti NSZ bylo méně slyšet. Počítám proto s těsnou spoluprací i s žurnalisty z celostátních médií, které většinou sídlí v hlavním městě,“ říká Petr Malý.

Petr Malý se v médiích pohybuje od roku 1999. Začínal jako zprávař v Brněnské soukromé televizi. Od roku 2000, kdy působil nejprve v TV FATEM a posléze v TV Prima, se na televizní obrazovce věnoval redaktorské a moderátorské práci. V roce 2005 přišel do Redakce zpravodajství České televize v Brně, kde působil až doposud.