Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

DOKUMENT: Stížnost poslanců proti vyhlášce o jednacím řádu státního zastupitelství

Sedmadvacet poslanců podává z iniciativy ODS ústavní stížnost proti vyhlášce ministryně spravedlnosti o jednacím řádu státního zastupitelství. Takzvaná novoroční vyhláška, kterou podepsala 4.ledna 2014 končící ministryně Marie Benešová, významně mění pravomoci vrchních státních zastupitelství.

Podle ODS a dalších poslanců z TOP 09, kteří se pod stížnost podepsali, vyhláška prolomila ústavní právo všech občanů na svého zákonného soudce. „Není pravda, že jsme podali ústavní stížnost proti stíhání expremiéra Petra Nečase,“ řekl k tomu poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Ve stížnosti, kterou Občanská demokratická strana podá, není ani jednou jméno Petra Nečase zmíněno. Naopak se stížnost odvolává na příklady čtyř konkrétních řízení, na která tato neústavní a účelová vyhláška dopadá,“ vysvětluje Pavel Blažek.

„Chceme, aby Ústavní soud zaujal stanovisko k tomu, že touto vyhláškou je obcházena zásada zákonného soudce, na kterého má každý občan ústavní právo podle svého místa bydliště, a to tím, že kroky v přípravném řízení může činit státní zastupitelství na druhém konci republiky. Pokládáme to za systémový problém a chceme, aby se Ústavní soud vyslovil k tomu, zda je to do budoucnosti možné. A to ne na případu jedná konkrétní kauzy, ale v rámci přezkumu vyhlášky,“ dodal poslanec Marek Benda.

Celý text stížnosti zde.

-rm-