Sídlo americké NSA ve Fort Meade v Marylandu. Foto: archiv

The Washington Post: NSA nahrává všechny hovory v jedné cizí zemi

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) vytvořila systém, který nahrává všechny telefonické hovory v jedné cizí zemi a uchovává je pak 30 dní. S odvoláním na materiály bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena a na nejmenované představitele obeznámené s programem to v úterý napsal deník The Washington Post.

List upozornil, že na přání amerických představitelů vypustil ze svého článku podrobnosti, podle nichž by bylo možné určit, o kterou zemi se jedná a ve kterých dalších zemích se nasazení systému zvažuje.

Žádný jiný program NSA, o kterém se dosud psalo, nezahrnoval celou telefonní síť nějaké země a všechny její hovory, zdůraznil The Washington Post. NSA sleduje telefonickou a datovou komunikaci.

Program zachycující telefonické hovory MYSTIC začal fungovat v roce 2009. Jeho funkce RETRO umožňující zpětně poslouchat nahrané hovory dosáhl plné kapacity ve sledované zemi v roce 2011, napsal americký deník. Plánovací dokumenty z roku 2013 předpokládaly podobné operace i v dalších státech.

Systém nahrává „úplně každý hovor“ v celé zemi a uchovává je 30 dní. Podle listu jde o miliardy hovorů. Po této lhůtě nahrazují nejstarší hovory nové nahrávky. Vysoký manažer tohoto programu jej přirovnal ke stroji času, který umožňuje zpětně přehrávat jakékoli hovory, aniž by bylo potřeba identifikovat cíl sledování předem, napsal The Washington Post.

Podle něj analytici poslouchají jen zlomek procenta telefonátů, ale v absolutních číslech jde stále o rozsáhlou operaci. Každý měsíc posílají k analýze a k dlouhodobé úschově miliony sestřihů telefonátů, dodal list.

Mluvčí rady národní bezpečnosti Bílého domu Caitlin Haydenová odmítla komentovat „údajné konkrétní zpravodajské aktivity“. Sdělila však listu, že nové hrozby jsou „často skryty ve velkém a složitém systému moderní globální komunikace“. „USA tak musí za určitých okolností plošně shromažďovat zpravodajské informace, aby tyto hrozby mohly identifikovat,“ uvedla.

Mluvčí NSA Vanee Vinesová řekla The Washington Post, že „pokračující a selektivní články o konkrétních technikách používaných pro legitimní americké zahraniční zpravodajské aktivity velmi poškozují národní bezpečnost USA a našich spojenců“.

Americká unie pro občanské svobody (ACLU) zdůraznila, že jde o „skutečně mrazivé odhalení“. „NSA vždy chtěla nahrávat všechno a teď k tomu má prostředky,“ uvedla v prohlášení organizace hájící občanská práva.

-čtk-