Návrh opoziční ODS nenajde u koaličních stran pochopení. Foto: vlada.cz

Kabinet asi odmítne návrh ODS, aby šéfa FAÚ jmenovala vláda

Vláda na svém středečním zasedání zřejmě odmítne návrh ODS, aby ředitele Finančního analytického útvaru ministerstva financí jmenovala vláda na návrh ministra financí. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády.

Občanští demokraté ve své novele zákona proti praní špinavých peněz také navrhují, aby FAÚ kontroloval zvláštní orgán Poslanecké sněmovny složený výlučně z poslanců.

ODS chce svým návrhem posílit nezávislost útvaru na ministrovi i ministerstvu. Předkladatelé podle důvodové zprávy také zvažovali možnost zřídit FAÚ jako samostatný úřad podřízený vládě nebo jako samostatný úřad v rámci ministerstva financí. Konečný efekt by však podle nich nebyl přiměřený nákladů, které by si to vyžádalo.

ODS také navrhuje zřízení sedmičlenné komise složené z poslanců. Ministerstvo by jí muselo na její žádost poskytovat potřebné informace o činnosti útvaru.

V návrhu stanoviska pro vládu ale stojí, že předkládaný zásah do zákona by byl nesystémový. Navrhovaná změna podle stanoviska neřeší větší nezávislost nebo dokonce samostatnost FAÚ. „Kontrola je navrhována zcela obecně a nadbytečně rozšiřuje okruh osob, které by se mohly například seznamovat s průběhem a výsledky šetření, prováděných na základě oznámení o podezřelých obchodech od povinných osob,“ stojí v materiálu.

Vláda také upozorňuje, že předloha neodráží projednávanou novelu služebního zákona, která už jmenování i odvolání ředitele FAÚ řeší, protože ředitel útvaru je ředitelem jednoho z útvarů ministerstva financí. Návrh také podle vlády nevymezuje, jaké činnosti FAÚ by měli poslanci kontrolovat. „Rozsah činnosti Finančního analytického útvaru je natolik široký, že by bylo třeba jasněji vymezit účel a způsob kontrolní činnosti,“ stojí v návrhu stanoviska.

Předkládaná změna zákona by měla platit od 1. ledna příštího roku. Pokud ji vláda odmítne, nebude to znamenat její konec, protože o ní bude stejně jednat Poslanecká sněmovna na některé z příštích schůzí.

-čtk-