Policie rozehnala v Bruselu demonstraci odborů proti vysoké nezaměstnanosti. Na budovy institucí EU házeli demonstranti kamení a zbytky kuřat. Foto: Mediafax

Kosti a brambory dopadaly na budovy EU, policie protest rozehnala

Vodními děly a pepřovými spreji rozháněla v pátek belgická policie protest belgických a evropských odborů před sídlem Evropské komise a Evropské rady v Bruselu. Podle zpravodaje BBC pochodovaly tisíce lidí s transparenty proti úsporné politice, kterou prosazuje Evropská unie. Některé ulice zůstávají obsazené kordony policistů, jichž je ve měst velké množství, napsal z Bruselu zpravodaj BBC Metthew Price.

Účastníků demonstrace, která byla rozehnána, byly tisíce, potvrzují všechny zdroje. Podle odborů bylo protestujících 40 tisíc, podle policejních zdrojů centrem Bruselu pochodovalo 25 tisíc lidí. Policie uvedla, že původně poklidný protest se zvrhl, když demonstranti začali házet kamení, kosti a pečené brambory na sídla orgánů EU a zastoupení USA. Velvyslanectví v USA na svém webu varovalo Američany v Bruselu a vyzývalo, aby se v případě ohrožení neprodleně spojili konzulátem. Kosti a pečené brambory byly ve skutečnosti podle snímků z demonstrace pečená kuřata ve stylu KFC.

Podle agentury Reuters byl protest odbory svolán proti nezaměstnanosti, především nezaměstnanosti mladých v Evropské unii a konkurenci států s nízkými platy.Generální tajemnice Evropské odborové konfederace Bernadette Segolová uvedla, že evropská hospodářská politika je nefunkční a míra nezaměstnanosti se stala nepřijatelnou.

Podle únorových dat byla nezaměstnanost mladých pod dvacet pět let v EU v únoru na hodnotě 22,9 %. Ve Španělsku a v Řecku dokonce přes 50 %. „Je to klíčová věc pro budoucnost. Žádáme ukončení úsporné politiky a chceme investiční program pro nastartování udržitelného růstu a kvalitních pracovních míst,“ uvedla Segolová.

-ire-