Staronový věznic Petr Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné Foto: VS ČR

Kritika ministryně Válkové: Odvolání Dohnala je nezákonné

Podle generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala je jeho dnešní odvolání neplatné. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) jej prý funkce zbavila podle jiného zákona, než kterým byl jmenován. Dohnal vyjmenoval i další vady, s kritikou se připojili koaliční i opoziční poslanci.

Podle Dohnala Válková opakovaně jedná v rozporu se zákonem. V ČT řekl, že ji na to už jednou upozornil, když po svém nástupu do funkce zastavila výběrová řízení, která jako ředitel VS vyhlásil. Do sporu se dostali znovu nedávno, když ministryně vydala pokyn týkající se výkonu strážní služby. „Vůbec nechápu, že takto může jednat ministr spravedlnosti,“ řekl Dohnal. Dodal, že střet s ministryní má i osobní rovinu, měla prý prohlásit, že Dohnalovi neodpustí, že ji donutil k chybám.

Na nezákonnost zastavení výběrových řízení upozornil rovněž člen bezpečnostního výboru sněmovny Daniel Korte (TOP 09). „Ona nemá pravomoc do této kompetence zasahovat, a porušila tím služební zákon,“ řekl České justici Korte.

Podle něho není dnešní krok ministryně Válkové překvapivý, postupovala prý podle předem daného zadání od hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše. „O tom jsem stoprocentně přesvědčen. Podle mého mínění jde o jednu jedinou věc, o výběr generálního dodavatele potravin pro Vězeňskou službu,“ prohlásil Korte.

Za právně vadné označil rozhodnutí ministryně o odvolání generála Dohnala i šéf bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD). „Odvolání generálního ředitele se řídí zákonem o služebním poměru. Tam jsou dány případy, kdy lze ředitele odvolat. Ty nebyly naplněny,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

-rm-