Pavel Ondrášek byl generálním ředitelem VS ČR jmenován Helenou Válkovou. Reprofoto: ČT

O Vězeňské službě bude jednat sněmovní podvýbor pro vězeňství

Ministryně spravedlnosti Helena Válková jmenováním Pavla Ondráška do čela Vězeňské služby porušila usnesení sněmovního bezpečnostního výboru, který ji vyzval, aby výběrové řízení pozastavila a zdržela se kroků vedoucích k destabilizaci vězeňství. „Ignoruje nás,“ řekl České justici předseda výboru Roman Váňa (ČSSD).

Ondráška, který službu dočasně vedl po odvolání generála Petra Dohnala, jmenovala Válková v pondělí. Výbor ji k pozastavení výběrového řízení, které vyhlásila v polovině dubna a přihlášky měly uzávěrku v pátek, vyzval na svém výjezdním zasedání 17. dubna.

„Je zjevné, že paní ministryně nedává váhu usnesením výboru, dokonce je přímo ignoruje,“ řekl České justici Váňa. „Nedostali jsme od ní v té věci ani žádné podklady, což je opravdu už na pováženou,“ dodal předseda sněmovního bezpečnostního výboru.

O situaci ve Vězeňské službě bude v úterý večer jednat sněmovní podvýbor pro vězeňství. „Kroky paní ministryně jsou velmi nerozumné. Přesně to, co slíbila, že neudělá, totiž, že nedopustí dvojvládí, přesně to udělala,“ dodal Váňa.

Dvojvládí by službě hrozilo, pokud by odvolaný ředitel Dohnal uspěl se svou žalobou, kterou chystá v případě očekávaného zamítnutí svého rozkladu proti odvolání. „Je až neuvěřitelné jak ministryně Válková se jmenováním spěchala, dokonce nepočkala ani na vyřízení mého rozkladu. Nyní je tedy již téměř jisté, že o celé věci bude rozhodovat příslušný nezávislý soud a daňové poplatníky to může stát nemalé finanční prostředky,“ řekl České justici Dohnal.

Robert Malecký