Úřad ministryně Válkové změnu vymyslel, Ondrášek (uprostřed) ji má uvést do praxe. Foto: VS ČR

Ondrášek jmenován do čela Vězeňské služby, náměstek ho obvinil z vyhrožování

Ministryně spravedlnosti jmenovala generálním ředitelem Vězeňské služby dosavadního pověřeného šéfa Pavla Ondráška. Zároveň zhoustlo napětí mezi ním a prvním náměstkem Marianem Prokešem, který svého nadřízeného obvinil z vyhrožování. Situace ve vedení Vězeňské služby se tak dál vyhrocuje.

Dva ze tří přihlášených uchazečů nesplňovali předpoklady, neboť nebyli členy bezpečnostních sborů. Komise tak na svém dnešním zasedání vyslechla pouze Ondráška, ministryni ho ke jmenování doporučila a Válková dnes Ondráška jmenovala.

Náměstek Marian Prokeš, který minulý týden vyzval k zastavení výběrového řízení, neboť podle jeho právního výkladu měl být po odvolání Petra Dohnala pověřen vedením služby on, dnes obvinil Ondráška z vyhrožování. „Jen co plk. Ondrášek usedl na židli generálního ředitele, předvolal si mne do kanceláře a sdělil mi, abych rezignoval na místo 1. náměstka generálního ředitele, že nejsem jeho šálek kávy. Během svého vystoupení mne také upozornil na historickou skutečnost, že v minulosti se tady likvidovalo až do desátého kolene, což on by nechtěl, ale ať si uvědomím, že mi zde pracuje manželka. K tomu ještě dodal, že by v mé nepřítomnosti mohli pracovníci GIBS instalovat do mé kanceláře nějaká zařízení,“ uvedl pro Českou justici Prokeš.

Podle svých slov odmítl na takové praktiky přistoupit, o svém dalším působení ve Vězeňské službě se prý bude rozmýšlet. „Byl jsem zcela šokován a konsternován tímto přístupem a způsobem jednání,“ dodal Prokeš.

Podle náměstka Prokeše hrozí, že služba bude událostmi několika posledních týdnu destabilizována. „Je až neuvěřitelné, že až do odvolání brig. gen. Dohnala z místa generálního ředitele vězeňské služby byla tato služba naprosto stabilizovaným bezpečnostním sborem, kde panoval řád, slušnost a drželo se slovo. Nyní, po takových zásazích, došlo k naprosté destabilizaci, kdy vládne strach, neplatí předpisy, zákony a ani zmíněná lidská slušnost,“ uvedl Prokeš.

Nový šéf Vězeňské služby ČR Pavel Ondrášek v reakci na slova Mariana Prokeše České justici řekl, že  se s Prokešem krátce sešel již 7. dubna. „Sdělil jsem mu, že vzhledem k jeho nekvalitní práci si nedovedu dlouhodobou spolupráci představit, ale může zůstat pracovat u Vězeňské služby ČR. Pokud jde o jeho další nepravdivá tvrzení, zvážím právní kroky,“ sdělil pro server Česká justice Ondrášek.

-rm-