Pavel Ondrášek byl generálním ředitelem VS ČR jmenován Helenou Válkovou. Reprofoto: ČT

Válka ve Vězeňské službě: Ondrášek a Dohnal na sobě nenechali nit suchou

Odvolaný generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a první náměstek Vězeňské služby Marian Prokeš šíří cílené dezinformace. Tvrdí to současný ředitel pověřený řízením této instituce Pavel Ondrášek, který se takto vyjádřil v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Nejen odvolaný šéf Vězeňské služby Dohnal, ale také první náměstek generálního ředitele Marian Prokeš v minulých dnech kritizovali vypsání výběrového řízení bez předchozího nabídkového řízení. Ten podal proti údajně nezákonnému postupu ministryně stížnost. Tvrdí mimo jiné, že Válková porušila zákon, když řízením sboru dočasně pověřila služebně níže postaveného šéfa věznice Rapotice, kterým je právě Pavel Ondrášek.

Ten se ve svém vystoupení v debatním pořadu ČT, kde byl jediným hostem, tvrdě ohradil proti výrokům Dohnala i Prokeše. Právě Prokešova kritika výběrového řízení však Ondráška příliš nepřekvapuje. „Nevidím potřebu kroky pana prvního náměstka jakkoliv komentovat. Nepřekvapuje mne to, protože znám jeho blízké vazby na pana bývalého generálního ředitele,“ sdělil Ondrášek na otázku redaktora, zda mu nepřipadá zvláštní, že jeho první náměstek jde proti svému šéfovi.

Ondrášek: Dohnal neví, co říká, nebo co podepisuje

Za dezinformace pak Ondrášek označil Dohnalovy výroky, které se týkají jeho odvolání. Petr Dohnal totiž tvrdí, že byl odvolán podle jiného zákona, než podle kterého byl jmenován. Proti svému odvolání proto podal rozklad. Pokud rozklad nedopadne v jeho prospěch, je údajně odhodlán podat i žalobu.

Dohnal však podle nedělního vyjádření Pavla Ondráška buď neví, co říká, nebo neví, co podepisuje. Ondrášek se odvolává na Dohnalův podpis pod organizačním řádem, který má jasně stanovit, že generálního ředitele Vězeňské služby jmenuje a odvolává podle příslušného zákona ministr spravedlnosti.

Dohnal: Ondrášek asi trpí rozdvojenou osobností

Česká justice získala exkluzivně i vyjádření exšéfa věznic Petra Dohnala. Ten považuje Ondráškovy nedělní výroky za „neuvěřitelně tristní a pokrytecké“. Dohnal ve svém vyjádření naráží například na fakt, že se prověřuje financování ve věznici Rapotice, kde byl Ondrášek téměř tři roky ředitelem. „Dle zjištění kontrolního orgánu Vězeňské služby ČR tam docházelo k neoprávněnému vyplácení mzdy lékaři, který vůbec nechodil do zaměstnání, stát utrpěl škodu, posudková lékařská péče byla poskytována lékaři bez zákonem požadované kvalifikace, v rozporu se zákonem byly neoprávněné osobě vydány části zdravotnické dokumentace, čímž zřejmě došlo i k porušení zákona na ochranu osobních údajů. Dlouhé tři roky v této věznici zřejmě nefungoval kontrolní mechanismus, za který byl odpovědný právě Ondrášek, který věznici řídil,“ řekl České justici Dohnal. Ondrášek se brání, že k prošetření by nikdy nedošlo, kdyby o to nepožádal právě on.

Za pokrytecké ze strany Ondráška považuje Dohnal i výroky směrem k prvnímu náměstkovi Prokešovi. Ondrášek v neděli naznačil, že u náměstka Prokeše postrádá slušnost, poctivost a pracovitost. „On sám zřejmě tyto atributy nesplňuje. Jako příklad uvádím skutečnost, kdy na poslední republikové poradě ředitelů vazebních věznic a věznic na Přední Labské po vystoupení náměstka ministryně spravedlnosti Šterna, mém a představitelů Probační a mediační služby, kdy jsme představili určité vize dalšího směřování vězeňské služby, se plukovník Ondrášek před svědky velice nelichotivě vyjádřil na adresu ministryně spravedlnosti Válkové a jejího náměstka Šterna,“ říká Dohnal.

Podle něj se Ondrášek měl kriticky vyjádřit zejména k připravovaným či již realizovaných projektům, jako je například projekt „Křehká šance“ a i dalším programům. „Zároveň se podivoval, že já jako generální ředitel mohu s těmi dvěma osobami vůbec spolupracovat a nakonec mne opakovaně ujistil, že je hrozně rád, že Vězeňskou službu řídím já, že mám jeho naprostou důvěru a podporu,“ řekl bývalý šéf VS Dohnal pro Českou justici.

V kontextu s nedělním Ondráškovým vyjádřením Dohnal usuzuje, že se jedná „o neukojenou touhou po moci nebo bude možná (Ondráček, pozn. red.) trpět takzvanou rozdvojenou osobností,“ uzavřel Petr Dohnal.

O post šéfa Vězeňské služby se budou ucházet tři jména, oznámila v pátek ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Vedle Ondráška se podle informací České justice může jednat i o Jiřího Treglera, který již v minulosti na pozici šéfa věznic působil. „Pro ministryni je generál Tregler důvěryhodný člověk s renomé, na jehož poradní hlas by mohla při výběru spoléhat,“ řekl České justici dobře obeznámený zdroj. Ve hře je ale právě i varianta, že Treglerovo jméno je v jedné z obálek.

-tma-