Vazební věznice Pankrác Foto: archiv

Proti Válkové se staví další vysoký důstojník Vězeňské služby, náměstek Prokeš

Do pátečního odpoledne má být jasné, kdo se hlásí do výběrového řízení na místo generálního ředitele Vězeňské služby. To je uvolněné po nedávném sporném odvolání generála Petra Dohnala. Jeho nástupce hodlá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) vybrat ještě do konce dubna.

Zastavení výběrového řízení žádá nově kromě Dohnala, který své odvolání považuje za neplatné, i první náměstek VS Marian Prokeš. Tvrdí, že Válková měla po Dohnalově odvolání do čela sboru jmenovat jeho, a nikoli služebně níže postaveného ředitele rapotické věznice Pavla Ondráška.

Ministryně Válková na kritiku svého postupu reagovala slovy, že výběrové řízení je standardní a transparentní. Zároveň si vyhradila právo nenavrhnout ke jmenování generálním ředitelem žádného z účastníků řízení. Dohnalovo odvolání odůvodnila údajnými problémy v hospodaření vězeňství i ztrátou důvěry v to, že by Dohnal dokázal vězeňství reformovat.

Dohdal proti svému odvolání rozklad a v případě jeho zamítnutí je připraven bránit se správní žalobou. Vězeňské službě tak podle některých právních výkladů, i pdle přesvědčení některých člený sněmovního bezpečnostního výboru hrozí dvojvládí.

Na serveru Parlamentní listy se ve středu objevily informace o závažných pochybeních v rapotické věznici, které za Ondráškova vedení objevila vážné nedostatky. Závěrům kontroly se ve čtvrtek věnovala i ČT, popsala falšování podpisů na lékařských zprávách vězňů a také vyplácení peněz lékařce, která tři roky ve věznici vůbec nebyla.

Česká justice má závěry kontroly k dispozici, případem se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která v něm vede trestní řízení.

Uchazeči o místo generálního ředitele mají čas na podání přihlášek do pátečních 15.00. Předložit mají negativní lustrační osvědčení a osvědčení o bezpečnostní prověrce minimálně na stupeň „důvěrné“. Součástí přihlášky má být rovněž nástin fungování Vězeňské služby.

Robert Malecký