Náměstkem policejního prezidenta pro uniformovanou policii bude dosavadní ředitel pražské policie Martin Vondrášek. Foto: archiv

Prvním náměstkem policejního prezidenta je dosavadní pražský šéf Vondrášek

Nový policejní prezident Tomáš Tuhý pověřil pozicí svého prvního náměstka dosavadního ředitele pražské policejní správy Martina Vondráška. Na uvolněné místo nastoupí Luděk Procházka, který dosud vedl Obvodní oddělení policie Praha IV.

Policejní prezidium v tiskové zprávě uvedlo, že plukovník Martin Vondrášek slouží u Policie České republiky od roku 1993 a během více než dvacetileté praxe prošel od „ulice“ všemi stupni řízení uniformované policie. Na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy působil od podzimu roku 2008, nejprve jako náměstek ředitele pro vnější službu a poslední tři roky jako ředitel útvaru.

Vondrášek, který bude Tuhého náměstkem pro uniformovanou policii, absolvoval bezpečnostně-právní studia na Policejní akademii České republiky a vystudoval rovněž Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je také absolventem Středoevropské policejní akademie (MEPA).

Vondrášek byl funkcí zatím pověřen, na místo náměstka pro uniformovanou policii bylo vyhlášeno výběrové řízení. To se týká i místa druhého náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování, které nyní zastává pověřený Václav Kučera.

Nový šéf pražské policie Luděk Procházka prožil podle mluvčí Andrey Zoulové celý svůj dosavadní služební život v hlavním městě. „Začínal jako pochůzkář v ulicích Karlína a pak během více než třicetileté praxe působil v řídících pozicích obvodního i krajského ředitelství policie. Velel nebo se podílel na velení mnoha bezpečnostních opatření, včetně například zasedání Mezinárodního měnového fondu nebo Summitu NATO v Praze,“ uvedla k Procházkově profesní minulosti Zoulová. V roce 2013 byl Procházka vyhlášen „Manažerem roku“ Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

-rm-