Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal Foto: archiv

Válková vyměnila členy komise, na kterou se bude obracet odvolaný Dohnal

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala členy své rozkladové komise, poradního orgánu, který připravuje podklady při rozhodování o rozkladech. Na místa původních 17 lidí nominovaných za ministerstvo i z řad externích odborníků jmenovala devět nových členů.

Jednání rozkladové komise se týká například odvolaného generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, který se sice hodlá obrátit na soud, ale ještě předtím bude proti svému odvolání podávat rozklad.

Stávající komise, která při ministerstvu funguje od roku 2006 a jejíž členové z řad právnické veřejnosti často přežili několik ministrů, byla odvolána. Oznámení o odvolání přišlo dnes již bývalým členům minulý týden, v pátek pak došlo k odvolání Dohnala z funkce. Podle informací České justice byla i výměna členů komise záležitostí minulého týdne. Ministerstvo o ní nijak neinformovalo, na svém webu mělo pouze zmínku, že se seznam členů aktualizuje.

Válková do komise jmenovala devět lidí, dosud byla sedmnáctičlenná. „Komise složená především z řad odborníků na správní právo byla mj. sestavována i s přihlédnutím k tomu, aby se členové mohli zúčastňovat jednání pravidelně, tj. pokud možno v plném počtu,“ uvedl k tomu vedoucí tiskového odboru ministerstva Jiří Hovorka.

Odvolaný ředitel Dohnal potvrdil včera ve vysílání ČT24, že rozklad podá. „Před soudem je třeba ještě reagovat takzvaným rozkladem na odvolání, přestože to odvolání, které jsem dostal z funkce, neobsahuje ani poučení, že se mohu odvolat. Ono opravdu nemá vůbec žádné právní znaky, které by mělo být. Je tady napsáno: Odvolávám z funkce. Zákon vůbec žádnou funkci nezná,“ řekl Dohnal.

Dohnal zároveň řekl, že o jeho chystaném odvolání nevěděl ani příslušný náměstek pro vězeňství Pavel Štern.

-rm-

Seznam členů rozkladové komise:

JUDr. Stanislav Kadečka, Ph.D.
Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

JUDr. Josef Vedral, Ph.D.
Úřad vlády ČR

JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Úřad vlády ČR

JUDr. Václav Bartík
Česká národní banka

Mgr. Ing. Ladislav Málek
advokát

Mgr. et Mgr. Sylvie Reterová
Ministerstvo vnitra ČR

Mgr. Petr Konůpka
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Mgr. et Bc. Vítězslav Němčák
Ministerstvo spravedlnosti ČR     

Mgr. Šárka Macáková
Ministerstvo spravedlnosti ČR