ústavní s

Zákon o státním zastupitelství je před dokončením, soustava má být třístupňová

Soustava státního zastupitelství by měla být jen třístupňová, speciální útvar pro nejzávážnějsí hospodářskou kriminalitu by se z vrchních státních zastupitelství měl přesunout na nejvyšší. Taková je zhruba měsíc před dokončením návrhu nového zákona představa první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové.

Marvanová má přípravu nového zákona na starosti. V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu řekla, že zákon je v podstatě připraven. „To, co by se mělo změnit, je nastavit fungování státního zastupitelství tak, aby tam byly větší pojistky nestrannosti a nezávislosti při rozhodování státních zástupců o jednotlivých kauzách a nastavit také by se měla problematika, které útvary či útvar, bude řešit tu nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci,“ uvedla Marvanová.

Po zániku Vrchních stítních zastupitelství v Praze a Olomouci, a tedy i jejich Odborů závažné hospodářské a finanční kriminality, tzv. „šestek“, by se jejich agenda měla přesunout na Nejvyšší státní zastupitelství. „My teď chceme v kooperaci s Nejvyšším státním zastupitelstvím a s vrchními státními zastupitelstvími a s Unií státních zástupců diskutovat to znění tak, aby to, co půjde do připomínkového řízení, a doufáme, že v květnu by to mohlo vyjít nebo na konci dubna, tak bylo nějakým návrhem, na kterém je široká shoda,“ uvedla Marvanová.

Ta nechtěla řešit personální obsazení nového speciálu, přiznala ale, že k uvažovaným kandidátům na vedení útvaru patří nynější vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. „Jistě, že ona je razantní, je vrchní státní zástupkyní, takže s ní se jistě uvažuje o tom, že bude kandidátkou,“ řekla Marvanová.

Komplexní novela zákona o státním zastupitelství se začala připravovat v roce 2011. Loni na jaře návrh doputoval do sněmovny a prošel prvním čtením. Po pádu Nečasovy vlády a rozpuštění sněmovny ale návrh spadl pod stůl a legislativní proces je třeba začít od začátku.

Ministryně spravedlnosti úřednické vlády Marie Benešová připravila vlastní, tzv. silvestrovskou novelu, která vznikla bez konzultací a podpory vysokých stupňů státních zastupitelství. Návrh počítal například s tím, že nejvyššího státního zástupce jmenuje prezident. Rusnokova vláda ale jeho projednávání v lednu přerušila, a tím ho fakticky poslala k ledu.

Nové vedení resortu v čele s Helenou Válkovou a Hanou Marvanovou vzalo za základ původní „Pospíšilovu“ novelu, kterou chce podle legislativního plánu vlády poslat do vlády do léta.

Robert Malecký