Čukčové prohráli spor o svou čest u moskevského soudu

Moskevský soud v pondělí zamítl žalobu tří Čukčů, kteří se cítili uraženi způsobem, jakým Velký výkladový slovník ruského jazyka píše o tomto původním obyvatelstvu poloostrova Čukotky. Čukčové jsou v Rusku už po desetiletí „antihrdiny“ mnoha vtipů. Zmíněný slovník jako jeden z významů výrazu „Čukča“ uváděl, že jde o „naivního, omezeného člověka“. 

Trojice žalobců – zasloužilý umělec, bývalý poslanec a student – požadovala od každého z trojice vydavatelů, včetně jazykového ústavu akademie věd, po pěti milionech rublů (zhruba tři miliony korun) jako odškodnění. O zabavení a zničení všech výtisků inkriminovaného slovníku nemluvě. 

„Soud po prostudování argumentů stran dospěl k závěru, že požadavkům žalobců nelze vyhovět,“ konstatovala agentura ITAR-TASS. Žalobci se však chystají odvolat k vyšší instanci. 

Podle serveru newsru.com má být soudní proces prvním krokem k dlouhodobějšímu cíli v podobě vymazání výrazu Čukča z ruštiny. Nahradit by jej měl výraz Lyoravetlan, kterým prý původní obyvatelé Čukotky označují sami sebe.

-čtk-