Poslanci Spolkového sněmu řeší otáízku, jak vyslechnout Snowdena, který se skrývá v Rusku. Foto: bundestag.de

Der Spiegel: Německo řeší problém, jak vyslechnout Snowdena

Němečtí poslanci řeší problém, jak vyslechnout bývalého analytika americké tajné služby NSA Edwarda Snowdena. Zvláštní výbor Spolkového sněmu se sice usnesl, že Američana vyslechne během červencové schůze parlamentu, podle odborníků je ale Snowdenův příjezd do Německa z ruského azylu vyloučen.

Předseda výboru Patrick Sensburg zvažuje možnost využít ke Snowdenově výslechu švýcarské velvyslanectví v Moskvě.

Poslanci si od výslechu slibují, že by mohl přinést nové informace o sledování německých občanů a politiků americkou tajnou službou. Analytik by podle nich mohl doplnit informace, které vyplývají z údajů, jež Snowden loni v létě vynesl z NSA a předal médiím. Z nich vyplývá, že NSA řadu let monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Snowden se nyní skrývá v Rusku, které mu loni poskytlo azyl, protože na něj Spojené státy vydaly zatykač. Německo má s USA uzavřenou dohodu o vydávání hledaných osob, a proto by v případě Snowdenova příjezdu do země kvůli výpovědi před parlamentním výborem zřejmě muselo Američana Spojeným státům vydat. Právní analýza německé vlády navíc konstatovala, že analytik pravděpodobně nemá šanci získat v Německu status politického uprchlíka, který by ho před vydáním ochránil.

Poslanci proto ve spolupráci se Snowdenovým právníkem Wolfgangem Kaleckem řeší, jak Američana vyslechnout, aniž by ohrozili jeho bezpečnost. Zároveň mu chtějí umožnit otevřenou výpověď, na kterou nebudou dohlížet ruské úřady.

„Pokud Snowden nechce vypovídat pod dohledem ruského vládce Vladimira Putina a jeho tajné služby FSB, mohl by mluvit na velvyslanectví nějaké třetí země v Moskvě, například Švýcarska,“ řekl Sensburg v rozhovoru pro dnešní vydání časopisu Der Spiegel. Podle něj má Švýcarsko techniku zabezpečenou proti odposlechům, takže by z ambasády bylo možné provést videohovor, případně tam zorganizovat osobní schůzku poslanců se Snowdenem.

Možnost Snowdenovy výpovědi na německé ambasádě v Moskvě Sensburg odmítá. Podle něj totiž německé velvyslanectví není pro Američana bezpečnou půdou, protože by se i tam na něj mohla vztahovat dohoda o vydávání stíhaných osob mezi Berlínem a Washingtonem.

Zatímco Sensburg uvažuje o možnostech Snowdenova výslechu v Moskvě, člen parlamentního výboru za Zelené Christian Ströbele dál volá po Snowdenově přesunu do Německa. Podle nejnovějšího Ströbeleho návrhu by mohlo německé státní zastupitelství zařadit Snowdena do programu na ochranu svědků a změnit mu identitu, aby unikl americkému dohledu.

-čtk-