Stíhání expremiéra Petra Nečase může podle názoru Nejvyššího státního zastupitelství pokračovat. Foto: Mediafax

Nečasova stížnost proti jeho stíhání v kauze trafik je podle NSZ nedůvodná

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnost bývalého premiéra Petra Nečase proti jeho stíhání v kauze tzv. poslaneckých trafik. S informací přišla Česká televize, později ji potvrdil mluvčí NSZ Petr Malý. Nečas je v kauze obviněn ze zneužívání pravomi úřední osoby a podplacení trojice exposlanců ODS.

„Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství rozhodl o stížnosti RNDr. Petra Nečase proti usnesení o zahájení trestního stíhání jeho osoby. NSZ přezkoumalo stížnost a shledalo ji nedůvodnou. Podle závěru NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné, dozorující státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci splnil podmínky odpovídající této fázi trestního řízení,“ uvedl Malý v tiskové zprávě.

Nečas ve stížnosti namítal, že je kauza dozorována Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, a nikoli pražským.

Kauza údajného podplacení někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla loni v létě k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V kauze byli původně ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních míst ve státních firmách obviněni i exposlanci, jejich trestní stíhání ale s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. Na Nečase se ale imunita nevztahuje. 

V případu je dále obviněna současná Nečasova manželka Jana Nagyová, která bývala šéfkou kabinetu předsedy vlády, a někdejší Fuksův náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

-rm, čtk-