Ukázka, jak by mělo vypadat vkládání dokumentů do registru smluv po jeho zprovoznění.

O registr smluv se ve sněmovně vede tuhý boj

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu žádá předsedu sněmovního hospodářského výboru Ivana Pilného (ANO), aby vysvětlil, proč navrhl přerušení projednávání návrhu zákona o registru smluv. Podezírá ho, že podléhá lobbistickým tlakům odpůrců poslanecké předlohy, kterou sám podepsal, uvedla iniciativa. Hospodářský výbor požádal na Pilného návrh v usnesení Sněmovnu, aby projednávání zákona o povinném zveřejňování smluv státu, krajů, obcí a jejich firem na internetu přerušila. Výbor míní, že předlohu by měla připravit vláda, aby prošla řádným připomínkovým řízením. 

Pilný na středečním jednání výboru uvedl, že normu podporují jen předkladatelé a iniciativa Rekonstrukce státu, stanoviska institucí žádají výjimky. „V absolutním rozporu s volebním programem ANO postupuje politikářsky a kuloárově,“ uvedl v tiskové zprávě iniciativy její mluvčí pro zákon Oldřich Kužílek. 

Otevřený dopis Rekonstrukce státu Pilnému podle tiskové zprávy podpořili například politoložka Vladimíra Dvořáková, ekonom Miroslav Zámečník a podnikatel Radim Jančura. Podle webu jsou mezi signatáři i spolky Čisté Šlapanice, Můj Lanškroun a Naše Pardubice.

Záměr zákona je podle Pilného správný, mohl by ale vést například k narušování volné hospodářské soutěže. Na výboru zazněly konkrétně námitky k nutnosti zveřejňovat smlouvy firem s Exportní garanční a pojišťovací společnosti nebo s Českou exportní bankou. „Návrh by se měl velmi výrazně předělat a měla by ho předložit vláda,“ uvedl Pilný. Výbor jeho návrh podpořil. 

„Není to o zákoně, je to o vůli,“ oponoval hlavní předkladatel Jan Farský (TOP 09 a Starostové). Připomněl, že předlohu podepsalo osm desítek poslanců a dvojnásobek se už před volbami v akci Rekonstrukce státu zavázal, že ji bude podporovat. 

Poměrně ostrá debata se vedla v ústavně-právním výboru. Sešla se řada i protichůdných pozměňovacích návrhů, které by například stanovily různé výjimky. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) varoval před případným schválením „paskvilu“, k němuž se nakonec nikdo nebude hlásit. Debata v tomto výboru bude pokračovat v pátek příští týden. 

Několik pozměňovacích návrhů podal Jan Chvojka (ČSSD). Týkají se firem s účastí státu, krajů nebo obcí. Povinnost by se vztahovala jen na společnosti, které vlastní stoprocentně. Podobně to podle něho platí na Slovensku, jeho příkladem předkladatelé normy v čele s Farským argumentují. Chvojka uvedl, že netrvá na dalším návrhu, který by ze zákona vyloučil strategické státní firmy. 

Iniciativa Rekonstrukce státu, která za předlohu lobbuje, podpořila jinou změnu navrhovanou Radkem Vondráčkem (ANO). Mírnější režim by platil pro firmy s podílem státu, kraje nebo obcí, které musejí konkurovat jiným společnostem na trhu. Vláda by v jejich případě stanovila nařízením seznam smluv, na něž by se zveřejňování kvůli obchodnímu tajemství nevztahovalo. Farský podotkl, že bez této změny by v registru byly smlouvy stejně takřka celé začerněné. 

Proti navrženému znění normy opět vystoupil na jednání obou výborů Svaz měst a obcí. „Je dostatečný prostor pro to, aby občané dostávali informace,“ uvedla výkonná ředitelka Jana Vildumetzová. Zveřejňování smluv podle ní nesmí obce administrativně zatížit. Varovala taky před možným rozporem se zákonem o ochraně osobních údajů. Vildumetzová navíc poslancům řekla, že portál veřejné správy není na zveřejňování smluv připraven. 

Farský členům ústavně-právního výboru řekl, že pokud jeho stanovisko nebude včas, připraví pro Sněmovnu takzvanou oponentní zprávu menšiny. „Je vůle to neprojednat a neschválit,“ soudí. Jiní poslanci před spěchem varovali. „Pokud vzniknou škody, na nás, na poslancích, si nikdo nic nevezme,“ podotkl Tejc. 

Některé náměty na změny padly v ústavně-právním výboru už při minulé schůzi. Týkaly se dočasného vynětí některých obcí, zahrnutí církví nebo stanovení peněžitých limitů pro smlouvy, od nichž by už musely být na webu. 

Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy by nebyly účinné. V registru by navíc měly být taky objednávky a faktury. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už dříve při jednání kontrolního výboru navrhl, aby se povinnost zveřejňovat smlouvy vztahovala taky na firmy, které dostávají dotace od státu. 

-čtk-