Foto: psp.cz

Zákon o registru smluv míří k projednání v klíčových výborech

Takzvaný „nejkrásnější zákon“, tedy zákon o registru smluv, čeká ve středu ve sněmovně závěrečné projednání v klíčových výborech. Sejdou se nad ním poslanci ústavně-právního a hospodářského výboru. Pak už by měla předloha zamířit k projednání v plénu, které by o něm jako celku mohlo hlasovat na červnové schůzi.

Spolu s finalizací návrhu zákona roste i aktivita lobbistických skupin. Tou nejvýraznější je skupina Rekonstrukce státu, která dnes dala najevo nesouhlas s některými pozměňovacími návrhy, které se poslanci chystají zítra předložit.

„Z návrhu zákona, jenž by měl zavést povinné zveřejňování smluv veřejných subjektů, plánují poslanci vyloučit státem a obcemi vlastněné firmy. Tyto změny předloží zítra v různých pozměňovacích návrzích poslanci Birke, Chvojka a Velebný (ČSSD). Ve středu je projedná Hospodářský výbor a Ústavně-právní výbor. Pozměňovací návrhy také otevírají cestu k obcházení zákona účelovou změnou právní formy – např. příspěvková organizace zřízená obcí se může změnit na obchodní společnost a utajit tak lépe svoje investice,“ tvrdí za Rekonstrukci státu Jiří Boudal.

Podle jednoho ze jmenovaných poslanců Jana Chvojky je ovšem Boudalovo prohlášení zavádějící a v některých bodech i nepravdivé. „Rozumím tomu, že se svým prohlášení snaží Rekonstrukce státu mediálně podpořit svůj vlastní pozměňovací návrh, který předkládá kolega Vondráček z ANO 2011. Nerozumím ale tomu, proč tak vehementně odmítá můj návrh, aby smlouvy zveřejňovaly jen státem, kraji nebo obcemi 100% vlastněné firmy. Přesně tak zní dikce slovenského zákona, který je pro český návrh vzorem. Ze slovenských zkušeností s touto právní úpravou určitě také nevyplývá, že by docházelo k jakémusi krkolomnému obcházení zákona účelovou částečnou privatizací krajských nebo komunálních firem,“ reagoval Chvojka.

Konkrétně Rekonstrukce státu tvrdí, že se poslanec Velebný chystá vyjmout všechny státní firmy a poslanec Chvojka podává pozměňovací návrh, který umožňuje zákon jednoduše obejít a vyjímá z platnosti zákona ČEZ, Ředitelství silnic a dálnic, různé městy ovládané společnosti, ČEPS, MERO a mnoho dalších subjektů v ročním celkovém objemu hospodaření několika set miliard.

„V případě ochrany některých strategických společností se totiž můj pozměňovací návrh, který bude zítra projednávat Ústavně-právní výbor, týká pouze právnických osob ovládaných státem. To znamená, že nejde ani o Ředitelství silnic a dálnic, které je příspěvkovou organizací státu, ani o městské nebo krajské společnosti, které stát neovládá. Rekonstrukce státu by si měla napříště důkladněji ověřovat informace, které jí poskytují zdroje z politických kruhů, aby neblamovala veřejnost,“ uvedl Jan Chvojka.

Státem, obcemi a kraji vlastněné firmy hospodařily v roce 2012 celkem s 622 miliardami Kč. Rekonstrukce státu v této souvislosti odkazuje na zprávy BIS, podle nichž v mnoha těchto společnostech dochází k  „systematickému obohacování“ klientelistických skupin a selhávání standardní kontroly dozorčími radami. Posílení veřejné kontroly je proto podle Boudala zásadním preventivním opatřením.

-rm-