Výroky o tom, že bych kohokoliv „tlačil“ do výběru konkrétní advokátní kanceláře, nemohu označit za nic jiného než lež, která nás poškozuje a proti které se budeme bránit“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán na dotaz České justice.

Místo Marvanové má na spravedlnost přijít Pelikán z Ministerstva financí

Hana Marvanová končí ve funkci první náměstkyně ministryně spravedlnosti. Vrátí se do advokacie a zváží nabídku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, aby se stala jeho poradkyní. Na ministerstvo spravedlnosti příští týden zamíří ředitel právní sekce Ministerstva financí Robert Pelikán.

Tak zní návrh předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, jak vyřešit spory mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její první náměstkyní Marvanovou. „V podstatě jsme se domluvili, že od úterý nastoupí na ministerstvo spravedlnosti do pozice prvního náměstka pan doktor Pelikán, zároveň jsem paní doktorce Marvanové nabídl, aby mi radila ohledně legislativních věcí v parlamentu a taky v resortu,“ řekl Babiš po večerní schůzce v Průhonicích.

Podle ministryně Válkové je takové řešení situace optimální. Za jádro sporu označila, Marvanová nerespektovala její pozici jako šéfky úřadu. „Volila postupy i metody toho jednání jiné, než já jsem volila,“ uvedla Válková. Marvanová se ke sporům s ministryní vyjádřit odmítla.

Od hnutí ANO nejde o překvapivý tah, Pelikánovo jméno zaznívalo v úvahách Andreje Babiše už před dvěma měsíci, kdy se poprvé začalo mluvit o sporech ve vedení ministerstva. „Hnutí ANO nyní zvažuje, zda na ministerstvo místo Marvanové nevyšle Roberta Pelikána, který vede legislativní odbor na ministerstvu financí. Čtyřiatřicetiletý Pelikán měl během koaličních vyjednávání o ministerstvo spravedlnosti velký zájem, Babiš mu ale kvůli jeho mládí nechtěl důležitou funkci svěřit a vsadil na tandem Válková – Marvanová,“ psala Česká justice 15. dubna.

Pelikán je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy, v letech 2003 až 2008 byl advokátním koncipientem a následně advokátem. Pracoval nejprve v advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., později v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters. Je absolventem půlroční odborné stáže u Soudu prvního stupně Evropských společenství v Lucemburku.

Na ministerstvo financí Pelikán nastoupil počátkem února jako šéf legislativy, advokátní praxi pozastavil.

-rm-