V době koaličního vyjednávání vsadilo hnutí ANO na Helenu Válkovou. Teď přemýšlí, jak zmírnit napětí mezi ní a náměstkyní Marvanovou. Foto: Mediafax

Na ministerstvu spravedlnosti narůstají spory mezi Válkovou a Marvanovou

Na ministerstvu spravedlnosti se dál vylidňuje klíčový legislativní odbor, který má do konce roku připravit patnáct důležitých zákonů. Zároveň narůstá napětí mezi ministryní Helenou Válkovou a její první náměstkyní Hanou Marvanovou. Ty se přou jak o obsah připravovaných norem, tak o způsob vedení ministerstva.

Problémy se týkají především sekcí, které má pod sebou první náměstkyně Marvanová. Na příliš ambiciózní záběr při tvorbě zákonů, který ovšem negativně ovlivní kvalitu, nedávno interním dopisem upozornilo pět vedoucích oddělení v odboru legislativy. „Legislativní plán ministerstva spravedlnosti musí být ambiciózní, ale zároveň musí být realizovatelný,“ píše se v dokumentu. Dopis, především pak fakt, že se informace o jeho existenci objevila na veřejnosti, informoval o něm deník MF DNES, způsobil u náměstkyně Marvanové značnou nevoli.

Dva ze signatářů byli vzápětí odvoláni – skončila vedoucí oddělení civilního práva procesního Jana Přibylová, která zároveň celý legislativní odbor vedla, a vedoucí oddělení profesní legislativy Vítězslav Němčák. Přibylová je aktuálně mimo úřad, pobírá plat kvůli tzv. překážce na straně zaměstnavatele. U Němčáka je situace pikantní v tom, že si ho krátce před odvoláním coby experta vybrala ministryně Válková a jmenovala ho do své rozkladové komise.

Napětí se má pokusit zmírnit nově jmenovaná sekční ředitelka Eva Ledererová, kterou přivedla Válková a dosadila ji mezi Marvanovou a nově pověřeného ředitele legislativního odboru Antonína Stanislava, dosavadního vedoucího oddělení právnických profesí v odboru státního dohledu. Toto místo si ovšem Stanislav ponechá.

Pnutí mezi Marvanovou a Válkovou už řeší i vedení hnutí ANO, které obě ženy na ministerstvo jmenovalo. Šéf hnutí Andrej Babiš už dříve Válkové vytkl některá mediálně nevhodná vystoupení první náměstkyně, ty se týkaly například sporu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem nebo aktivit poradkyně Miloslavy Pošvářové.

Hnutí ANO nyní zvažuje, zda na ministerstvo místo Marvanové nevyšle Roberta Pelikána, který vede legislativní odbor na ministerstvu financí. Čtyřiatřicetiletý Pelikán měl během koaličních vyjednávání o ministerstvo spravedlnosti velký zájem, Babiš mu ale kvůli jeho mládí nechtěl důležitou funkci svěřit a vsadil na tandem Válková – Marvanová.

Robert Malecký