Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek byl předsedou komise. Foto: archiv

Výstraha pro Válkovou: na ministerstvu má zjednat pořádek

Helena Válková se v čele Ministerstva spravedlnosti dostává do obtížné situace. K vnitřním problémům s chabou personální situací se přidala kritika ze strany jejího mateřského hnutí ANO. Tu vyvolaly kroky první náměstkyně Hany Marvanové a poradkyně Miloslavy Pošvářové. Opozice rovnou mluví o snahách o politizaci resortu, hlavně soustavy státního zastupitelství.

Slova o politizaci státního zastupitelství zazněla ve čtvrtek ve sněmovně během debaty o zřízení vyšetřovací komise ke kauze Opencard. „Pochopil jsem, že cílem toho, proč ta komise vzniká, u některých z nás spočívá v tom – v uvozovkách – nabourat se do soustavy státního zastupitelství, pokud to nejde jinak,“ prohlásil bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Válková už koncem února požádala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby poslal kontrolu na Městské státní zastupiutelství v Praze, které v kauze Opencard vykonává dozor. Zeman to odmítl s tím, že mu takový postup neumožňuje zákon.

„Už vím velmi dobře za ty dva měsíce působení v pozici ministryně spravedlnosti, jak těžce se kontroluje činnost orgánů činných v trestním řízení. Jistě jste zachytili moje snahy o kontrolu státního zastupitelství v kauze Opencard a tunel Blanka. Moje dotazy, opakované, písemné i ústní na nejvyššího státního zástupce ve většině případů obdržím odpověď, že vše je naprosto v pořádku, že se provádí dohled,“ hájila ve čtvrtek ve sněmovně své kroky Válková.

Blažek za hlavního viníka kroků směrem k soustavě státního zastupitelství označuje první náměstkyni Marvanovou. „Bohužel jsem sledoval v neděli televizní debatu Otázky Václava Moravce, kde jsem také ze slov první náměstkyně ministryně spravedlnosti, a to mě vyděsilo ještě víc než to, co jsem slyšel dnes, slyšel slova, jako že veřejné mínění nerozumí spravedlnosti, mediální stránka spravedlnosti je složitá. A to je přesně ten směr, kudy se za žádných okolností nesmí jít,“ řekl Blažek. Jeho slova odpovídají zjištěním České justice, že to byla právě Marvanová, od koho vzešla iniciativa ve věci kontroly na MSZ v Praze a tlak na odvolání jeho šéfky Jany Hercegové.

Napjatou situaci ještě vyhrotilo dění kolem Miloslavy Pošvářové, kterou si Marvanová na ministerstvo přivedla jako poradkyni. Podle informací České justice má Pošvářová na ministerstvu na starost dozor nad znalci a exekutory a má se podílet na přípravě novel zákonů v těchto oblastech. To nesou úředníci s právním vzděláním velmi nelibě.

Pošvářová se před několika dny nepohodla s ministrem dopravy Antonínem Prachařem, kde rovněž v roli poradkyně působila. Do mediální přestřelky, zda ji ministr nařkl z krádeže, či nikoli, se nechtěně musela zapojit i Válková. A to údajně rozzlobilo šéfa hnutí ANO Andreje Babiše natolik, že velice důrazně upozornil Válkovou, aby si na ministerstvu – ve věcech mediálních výstupů Hany Marvanové a Miloslavy Pošvářové – zjednala pořádek.

Problémy má ovšem Válková i na samotném úřadě. Jak už Česká justice informovala, nedaří se jí obsadit posty vrchních ředitelů, aby úřad mohl začít naplno pracovat. Ze sedmi tabulkových míst jsou obsazena dvě. Nejasno je zatím i kolem týmu poradců – systemizovat je do struktury ministerstva se údajně podaří nejdříve v červenci. Ministerstvo stále odkládá odpovědi na otázku, kdo jako poradce na ministerstvu působí, kromě Pošvářové se zatím ví jen o exministru Jiřím Pospíšilovi a bývalém šéfporadci premiéra Petra Nečase Tomáši Vrbíkovi. Pro poradcovskou funkci se rovněž podle informací České justice počítá s bývalým ředitelem Vězeňské služby Luďkem Kulou, který byl nedávno očištěn v kauze nákupu kněžského semináře ve Vidnavě.

Robert Malecký