"Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl dnes premiér Andrej Babiš Foto: archiv ČJ

Opozice chce otevřít problém se jmenováním Babiše ministrem

Opoziční politici vnímají rozhodnutí OÚ Městské čísti Praha 1 jako důkaz toho, že jmenování Andreje Babiše ministrem financí bylo učiněno v rozporu se zákonem. Prohlásili to ve svém vyjádření pro Českou justici poslanec ODS Marek Benda i poslanec TOP 09 Daniel Korte. Reagovali tak na fakt, že úřad udělil ve správním řízení pořádkovou pokutu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi 10 000 korun za to, že nesplnil povinnost danou zákonem, a předložil prezidentu republiky Miloši Zemanovi návrh na jmenování Andreje Babiše do funkce I. místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí bez toho, že by obsahovala příloha Babišovo lustrační osvědčení.

„Rozhodnutí jen potvrdilo můj názor, že došlo k porušení lustračního zákona. Věřím, že se premiér odvolá ke správnímu soudu, jak sám řekl, a dojde k autoritativnímu rozhodnutí soudu,“ říká Benda, jenž premiéra v této věci 6. února interpeloval ve sněmovně. „Stejně tak věřím, že již k nějakému závěru dospěje soud i na Slovensku stran údajně neoprávněného vedení pana Babiše v evidenci StB,“ dodává. V současnosti by totiž Babiš nemohl předložit negativní lustrační osvědčení, protože je evidován jako tajný spolupracovník StB.

Podle poslance je samozřejmě povinností ODS, aby se věcí dále zabývala a na porušování zákona upozorňovala. „Jednou z podmínek právního státu je, že se dodržují i zákony, se kterými nesouhlasíme, což se v tomto případě týká pánů Babiše a Sobotky.“ Jak dále Benda uvedl, pro státní orgány a jejich představitele platí tato zásada dvojnásob. Rozhodnutí vnímá i jako svého druhu satisfakci, když od počátku považoval Sobotkův akt za rozporný se zákonem. „Jak už někdo napsal, hrozí nám cesta do republiky bez dodržování pravidel, tedy do nějakého typu autoritářského státu. A tomu já se budu vždycky bránit.“ Nicméně je zatím podle poslance bez bližšího právního hodnocení nejasné, zda z rozhodnutí plynou nějaké bezprostřední důsledky, například zneplatnění jmenování.

Není zároveň jasné, zda pokuta může být ukládána opakovaně až do odstranění protiprávního stavu. „Spíše se kloním k názoru, že ne, neboť se jedná o jednorázový akt. Nicméně by si to zasloužilo hlubší právní rozbor,“ soudí Marek Benda.

Podle poslance TOP 09 Daniela Korteho je evidentní, že byl porušen zákon. „A je otázka, zda desetitisícová pokuta je dostatečný trest za tak fatální porušení zákona, jako je jmenování člena vlády, který nesplňuje zákonné předpoklady pro výkon funkce,“ říká Korte. Podle něj se i nejsilnější opoziční strana bude touto záležitostí zabývat. „Rozhodně to nenecháme spát, protože takové pohrdání zákonem je v dosavadní historii České republiky něco neslýchaného. Je dobře, že alespoň nějaký orgán veřejné moci toto podrývání samotných principů právního státu a zákonnosti dokázal pojmenovat.“

Konkrétní postup TOP 09 zvolí, až se podrobně seznámí s textem rozhodnutí. Podle Korteho je ještě závažnější, že tento protiprávní stav trvá i nadále, a příslušní ústavní činitelé by z toho měli vyvodit osobní a politickou zodpovědnost. „A tím mám na mysli i prezidenta republiky, který jmenováním Andreje Babiše do funkce nezákonný postup korunoval.“

K věci se včera vyjádřil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten označil zprávu o udělení pokuty za „kanadský žertík“. „Pořád se mi tomu nechce věřit. Akty premiéra, akty ministerského předsedy jsou nikoliv podle správního práva v těchto případech, ale je to ústavní akt, když navrhuje hlavě státu jmenování, odvolání. Za ústavní akty je ministerský předseda odpovědný Poslanecké sněmovně, nikoliv nějakém úředníkovi na obecním úřadě. Ústavní akty nepochybně nejsou v kompetenci obecných úřadů,“ řekl v České televizi Rychetský.

Dušan Šrámek