Praxi protlačování zákonů silou jsem dlouhodobě kritizoval a jsem rád, že z pozice předsedy výboru mohu přispět k tomu, že se jak doufám změní. Byť samozřejmě nemohu vstupovat ministerstvu do toho, co na základě té debaty připraví, říká předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Foto: archiv

Referendum v ČSSD rozdělilo Sobotku a Tejce

Členové ČSSD budou hlasovat ve vnitrostranickém referendu mimo jiné o změně v sestavování kandidátek.  Záměr předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky dnes schválil ústřední výkonný výbor. Bývalý předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc neprosadil, aby se do referenda zařadily otázky o zdanění církevních restitucí a o zavedení takzvané sektorové daně.  Podle Tejce se proti jeho návrhům velmi důrazně postavil předseda strany Bohuslav Sobotka. 

Výkonný výbor schválil podle informací z jednání i další dvě otázky navržené užším stranickým vedením o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách.

Tejc řekl, že proti jeho návrhům se Sobotka „velmi důrazně postavil“.  Mrzí ho prý, že strana bude hlasovat jen o „technologii moci“. „Většinu členů nezajímá, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme,“ řekl novinářům Tejc, který bývá řazen mezi Sobotkovy oponenty a byl mezi účastníky takzvaného lánského puče po loňských sněmovních volbách.

„Někteří se báli toho, jak členové odpovědí,“ poznamenal o svých otázkách. V závěrečném hlasování je prý podpořila téměř třetina hlasujících.

Dotazy směřovaly k vyjádření názoru, aby ČSSD navrhla zákonem zdanění církevních restitucí a zavedení vyšší sazby daně pro energetický, telekomunikační a finanční sektor. Změny v církevních restitucích i sektorovou daň měla sociální demokracie ve volebním programu. V koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL je jen obecná zmínka o sektorové dani. V jednáních s církvemi se sociálním demokratům a hnutí ANO nepodařilo změny v restitucích prosadit.
Sobotka už dříve řekl, že od referenda očekává výrazné oživení vnitřního života sociální demokracie. „Tradiční politické strany se musí změnit, pokud mají mít šanci, aby se udržely na politické scéně,“ uvedl.

První ze schválených dotazů směřuje k většímu otevření strany při výběru kandidátů do voleb. Na tom by se do budoucna mohli podílet všichni straníci, a ne jen stranické elity. Ve věci většího zastoupení žen by měli sociální demokraté vyjadřovat souhlas s tím, aby byl jejich podíl na kandidátkách nejméně dvoupětinový. Totéž by se v opačném gardu mělo týkat mužů.
Třetí otázka směřuje ke kumulaci funkcí, o níž se v posledních měsících ve straně často diskutovalo i kvůli tomu, že dvojice hejtmanů zvolených za ČSSD nedodržela stranické usnesení a ponechala si zároveň křesla ve Sněmovně. Sociální demokraté by hlasovali o tom, zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí.

Červencové referendum má být korespondenční a anonymní. Jeho výsledky by se pak odrazily ve změnách stanov, o nichž by hlasoval sjezd.

Tejc zdůraznil, že bude ve Sněmovně dál hlasovat se sociální demokracií. Zvažuje, že by na volebním sjezdu kandidoval do stranického vedení. Rozhodne se, jak řekl, v říjnu po senátních a komunálních volbách.
-čtk-