Europoslanec Stanislav Polčák Foto: Mediafax

Stát nadále nebude mít povinnost vymáhat škodu po úřednících

Stát nadále nebude muset vymáhat po úřednících škodu, kterou mu způsobili nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným postupem. Předlohu TOP 09 a Starostů, která by tuto povinnost zavedla, dnes Sněmovna neschválila. Novela měla změnit současnou praxi, kdy stát škodu vymáhat může, ale nemusí. 

Kritici se obávali například toho, že se úředníci budou bát rozhodovat. Zastánci normy argumentovali zvýšením odpovědnosti úředníků. 

Podle tvůrců předlohy úřady k vymáhání škody po úřednících až na výjimky nepřistupují. Proto chtěli výslovně stanovit, že takový postup by byl povinný v případech, kdy stát musí lidem újmu způsobenou pochybením úředníka zaplatit. 

Předloha měla stanovit i výjimky. Škodu by stát nemusel vymáhat například v případě, že na věc, o které úředník rozhodl, existovaly odlišné právní názory. 

Pro normu hlasovalo 51 ze 129 přítomných poslanců, 57 jich bylo proti. Zástupce předkladatelů Stanislav Polčák uvedl, že se ji bude snažit prosadit v Evropském parlamentu, aby se tak musela stát součástí národních legislativ. Polčák byl zvolen do europarlamentu v letošních volbách, mandát mu vznikne první schůzí v červenci.

-čtk-