Spor se týkal článku uveřejněného v roce 2010 v obecním Bohuňovickém zpravodaji. Foto: archiv

ÚS nařídil znovu otevřít spor o omluvu za kritiku starosty

Veřejně činní lidé musejí počítat s tím, že budou veřejně hodnoceni, a to třeba i nelichotivě. Ústavní soud (ÚS) to zdůraznil v dnešním nálezu, kterým znovu otevřel spor o omluvu za článek v obecním zpravodaji v Bohuňovicích na Olomoucku. Spor musí znovu projednat Vrchní soud v Olomouci. Podle ÚS byly problematické jen některé části článku, zbytek tvořily hodnotové soudy, na které má každý právo.

Příčinou sporu je článek nazvaný „Školní facka by asi byla třeba!“, který vyšel v obecním zpravodaji v roce 2010. Autor František Čouka v něm v reakci na starší text starosty Jiřího Petřeka (ODS) použil například slovní spojení „tuny balastu“, „bezobsažná, megalomanská spoušť banalit“ a „moudra, která může plodit jen naprostý cynik a pitomec“.

Starosta podal žalobu na ochranu osobnosti s požadavkem na omluvu a odškodnění 150.000 korun. Krajský soud v Ostravě v roce 2012 žalobu zamítl, odvolací Vrchní soud v Olomouci ale verdikt změnil, žalobě částečně vyhověl a nařídil Čoukovi, aby se na stránkách zpravodaje na vlastní náklady omluvil.

Muž v ústavní stížnosti tvrdil, že se nedopustil žádného protiprávního chování ani zásahu do práv na ochranu osobnosti. Justice podle něj nerespektovala jeho právo na svobodu projevu. Článek byl prý pouze reakcí na starší text starosty obce. Čouka se hájil také tím, že text pouze nabídl k publikaci, přičemž redakce obecní tiskoviny nebyla povinna jej publikovat.

-čtk-