Po svém odchodu z funkce Helena Válková řekla, že nešlo o její svobodné rozhodnutí Foto: archiv

Válková odvolala náměstka Šterna kvůli sporu o náramky

Ministryně spravedlnosti Helena Válková dnes odvolala náměstka pro vězeňství Pavla Šterna. Spory ve vedení Ministerstva spravedlnosti se naplno přenesly na politickou půdu. O situaci kolem tendru na elektronické náramky jednaly poslanecké kluby ČSSD a hnutí ANO, vyjádřil se prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka i šéf ANO Andrej Babiš.

Válková kroky náměstka Šterna, který v pondělí vypovídal na protikorupční policii kvůli údajně nestandardním postupům ministryně, označila za cílený manévr, předjednaný se sociální demokracií. Vycházela přitom ze Šternova přiznání v rozhovoru pro Českou justici, že o svém záměru dopředu ČSSD informoval. „Pokud si takovýhle postup předem prodiskutoval, jak on sám říká, se sociální demokracií, nevím tedy konkrétně s kým, tak mi to připadá jako cílený manévr,“ uvedla Válková. Jak později vyšlo najevo, Štern o záměru mluvil s předsedou bezpečnostního výboru za ČSSD Romanem Váňou.

Válková se při slavnostním jmenování nových soudců na Hradě sešla s prezidentem Zemanem, ten jí vyjádřil podporu. Prý ministryni řekl, „aby se nenechala otrávit a aby vydržela“. Odpoledne pak Válková náměstka z funkce odvolala.

Štern ČTK své odvolání potvrdil. Řekl, že dostal nabídku na jiné zařazení v rámci ministerstva. Tu ale nevyužije. Odvolaný náměstek zatím neví, co bude dělat, chce ale veřejně bránit svoji pověst.

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je situace ve vedení ministerstva nepříjemná a Válková si ji měla lépe pohlídat. Se Šternem se Babiš setkal už v pondělí, s Válkovou jednal krátce dnes.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přinášejí spory mezi Válkovou a jejími podřízenými negativní publicitu celé vládě. Zmínil i nedávný odchod náměstkyně Hany Marvanové, po kterém se situace podle premiéra neuklidnila. S Válkovou a Babišem Sobotka v podvečer jednal, ministryně spravedlnosti má podle jeho prohlášení poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva. Pokud tuto možnost promarní a projeví jakékoliv další zaváhání, bude podle premiéra muset z funkce odejít.

Odborný mluvčí ČSSD pro resort spravedlnosti Jan Chvojka České justici řekl, že by Válková měla rezignovat. „Na ministerstvu chybí systém řízení, personální práce je zoufalá. Paní ministryně by se měla hluboce zamyslet, ale podle mě je to na rezignaci,“ uvedl Chvojka.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek podsle svých slov doufá, že koaliční partneři si na úřadu sami udělají pořádek. „Ukazuje se, že když něco nefunguje lidsky, nefunguje to ani politicky,“ poznamenal.

ODS vyzvala k radikálním personálním změnám. „Politickou odpovědnost jak za zkažený tendr, tak za jednání svých náměstků, jež si na ministerstvo sama přivedla, nese ministryně Válková. Nemělo by uniknout pozornosti selhání Andreje Babiše, který před pouhým týdnem tvrdil, že krize na ministerstvu je zažehnána. Zarážející je také nečinnost premiéra Sobotky, jemuž zřejmě nezáleží na tom, co se na důležitém ministerstvu děje,“ prohlásil stranický expert pro spravedlnost Pavel Blažek.

Robert Malecký