Živnostníci vyzývají k založení vlastních odborů

Zní to jak apríl, ale je to míněno smrtelně vážně. Představenstvo Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR se obrátilo nejen na své členy, ale na všechny osoby samostatně výdělečně činné, drobné podnikatele s firmami do dvaceti pěti zaměstnanců a živnostníky s výzvou, aby zvážili vytvoření Odborového svazu živnostníků a osob samostatně výdělečně činných. Cílem této aktivity je vytvořit účinnou protiváhu dalším snahám o omezování podnikatelského sektoru, a to nejen v rovině podnikatelské, ale v rovině sociální.

„Nejen v poslední době, ale dá se říci již řadu let, čelíme snahám, jak pravicových, tak především levicových vlád, stupňovat zpoplatnění a daňové zatížení našeho sektoru podnikání. Do této snahy vstupují i různé lobbistické skupiny s nejrozmanitějším spektrem způsobu výběru dalších finančních prostředků, které jsou naprosto nekoncepční, zavádějící a ve své podstatě pouze populistické,“ píše se v úvodu prohlášení SPŽ ČR. Jako příklad sdružení uvádí některé nápady z poslední doby, jako je výběr minimální daně bez ohledu na výsledky podnikání, zrušení odpočtu daně za pořízená auta ve prospěch navýšení platů zaměstnanců státní správy až po placení pravidelného paušálu ve výši tisíc korun za každý měsíc podnikání. Samostatnou kapitolou je pak neustálé žonglování s výší odvodů v porovnání s OSVČ a zaměstnanci.

„Domníváme se, že je nutné, aby si odpovědní činitelé uvědomili, že náš podnikatelský sektor je jediným, který v převážné většině odvádí své daně v ČR, je jediným, který má minimální požadavky na stát, a dává práci a obživu dalším tisícům lidí, které v případě jeho neustálému decimování budou rozšiřovat fronty na úřadech práce doplněny o své zaměstnavatele,“ píše se v prohlášení. Živnostníkům na druhou stranu vadí, že se státní správa nedokáže vyrovnat s tak důležitými fakty, jako je krácení daní, neprůhledné veřejné zakázky, vyvádění zisku a kapitálu do zahraničí, nefunkčním výběrem DPH, zneužíváním sociálních dávek, absencí odpovědnosti za mylné rozhodování často s miliardovými dopady do státního rozpočtu nebo s povinnosti prokazovat příjmy, a to především u vysokých státních úředníků, a řadou dalších nešvarů.

„Z výše uvedených důvodů, se cítíme my, drobní podnikatelé a živnostníci kráceni na svých oprávněných právech, systematicky znevýhodňováni neprůhlednou a často se měnící legislativou. Většina z nás si na živobytí své a svých blízkých vydělává manuální a duševní prací a to v celkovém počtu hodin převyšující běžný pracovní úvazek zaměstnanců. Z tohoto důvodu jsme přesvědčeni o tom, že zasluhujeme na trhu práce minimálně stejnou ochranu jako zaměstnanci,“ vysvětluje výzva důvody vedoucí ke snaze po vzniku speciálních živnostenských odborů.

Cílem této aktivity, je vytvořit účinnou protiváhu dalším snahám o omezování našeho podnikatelského sektoru a to nejen v rovině podnikatelské, ale v rovině sociální, neboť jsme přesvědčeni o tom, a dosavadní praxe nám to jen povrzuje, že tato role je neprávem přehlížena a ze strany kompetentních orgánů a některých sociálních partnerů ignorována.

Dušan Šrámek