Tzv. inspekční cesty premiéra Bohuslava Sobotky pokračovaly v úřadě ministra Jiřího Dienstbiera. Oba muži hrají klíčovou roli ve snaze prosadit služební zákon s platností od 1. ledna roku 2015. Foto: archiv

Týden v české justici: Nejmenování Veselého, boj o sněmovní obstrukci a proti insolvenční mafii

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS  Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Středobodem mediálního zájmu byla v uplynulém týdnu novela služebního zákona z roku 2002. Podle premiéra Bohuslava Sobotky má zákon odpolitizovat státní správu, opozice se obává, že budou do funkcí dosazováni nominanti současných koaličních stran, kteří budou dlouhodobě neodvolatelní. K nejkritizovanějším bodům patří zřízení generálního ředitelství státní správy. Schůze sněmovny byla přerušena a třetí čtení služebního zákona je na programu ve středu. Zástupci TOP 09 a ODS pohrozili při třetím čtení obstrukcemi. Premiér Sobotka ve čtvrtek upozornil, že zákon včetně ustanovení o generálním ředitelství vstoupí k 1. 1. 2015 v účinnost bez ohledu na schválení či odmítnutí stávající novely. Obstrukce označil za mediální bublinu.

Napříč médii bylo referováno o rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat soudce Jana Veselého šéfem Krajského soudu v Ústí nad Labem. Své rozhodnutí opíral prezident Zeman nejen o stanovisko Soudcovské unie, zdůraznil také nedostatečné pracovní výsledky Veselého. Souhlas naopak vyjádřil se jmenováním soudce Milana Bořka předsedou Krajského soudu v Brně.

Pondělní příloha Lidových novin „Právo & Justice“ se zabývala řešením sporů, které panují v rekodifikační komisi pro trestní řád. Připomenut byl postoj vedoucího katedry trestního práva na Právnické fakultě UK Jiřího Jelínka, který již dříve v rozhovoru pro server ceska-justice.cz kritizoval nekoncepčnost práce komise, jenž na něj působí jako „zástěrka předem připravených záměrů“. Na svém zasedání se komise dohodla na ustanovení subkomise, jejímž cílem je prodiskutovat obecné otázky a projít připomínky jednotlivých členů.

Rozhovor s 1. náměstkem ministryně spravedlnosti Robertem Pelikánem přinesly ve středu Lidové noviny. Interview se týkalo tématu tzv. insolvenční mafie. Pelikán si v rozhovoru stěžoval na omezené pravomoci ministerstva v této oblasti, rezervovaně se vyjádřil k možnosti zřízení nezávislého orgánu spravovaného přímo soudci, o kterém lze podle něj uvažovat až v dlouhodobém horizontu. Náměstek představil i budoucí kroky ministerstva. „Chceme začít přípravu nového občanského soudního řádu. Máme tady trestní řád, zákon o státním zastupitelství, v zásadě cokoliv z klíčových norem si vzpomenete, s tím se má něco dělat,“ nechal se slyšet Pelikán.

Dvě významné změny zákona o zadávání veřejných zakázek, které chystá vláda, podrobně rozebíral týdeník Ekonom. Autor článku Robert Břešťan mj. připomněl, že zákon byl od svého vzniku dvacetkrát novelizován. Podle současného znění zákona je ekonomická výhodnost posuzována primárně podle nejnižší ceny, nově by měl zákon popsat i hodnocení externích nákladů a životního cyklu. Zákon bude změněn jednak pomocí novely, která je již v meziresortním připomínkovém řízení, v roce 2016 by pak měl být přijat zcela nový zákon reflektující obsah směrnice Evropské unie. Jak bude zákon ve výsledku vypadat, není prozatím jasné, což dokládá i více jak 500 připomínek k návrhu. Jedním z kontroverzních bodů má být např. zvýšení limitu na zadání víceprací bez nového tendru ze současných 20 až na 50 procent ceny původní zakázky. „Otvírá to prostor pro korupci a 50 procent víceprací svědčí o mizerné projektové přípravě,“ zazněla v článku slova prezidenta Miloše Zemana, který jinak nový zákon o zadávání veřejných zakázek vítá.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier chce v nejbližších týdnech předložit novelu, jejímž cílem by bylo posílení pravomocí ombudsmana. Nově by ombudsman podle Dienstbiera mohl např. žádat Ústavní soud o zrušení sporných zákonů či podávat antidiskriminační žaloby. Zpráva se ve stručnosti objevila napříč médii, prostor dostala i ve čtvrtečním vysílání hlavní zpravodajské relace Události České televize. I když se k Ústavnímu soudu díky novele může dostat řada oprávněných případů, nelze podle Lidových novin vyloučit, že v budoucnu budou některé z případů účelové. „Dienstbierovy úmysly zní dobře, ale to neznamená, že jimi nemůže být dlážděna cesta do pekla – v tomto případě do pekla bujících žalob a zahlcené justice,“ napsal pro list komentátor Zbyněk Petráček.

Jiří Hardoš v pondělním Právu referoval o návrhu ministryně Válkové na opětovné zavedení obdoby tzv. účinné lítosti. Cílem je podpořit oznamovatele korupce, kteří se na trestné činnosti sami podíleli, ale rozhodli se ji následně ohlásit. „Myslím si, že to vymysleli dobře,“ komentoval návrh programový ředitel Transparency International Radim Bureš.

Redaktor Jan Kálal informoval v úterý na serveru Echo24.cz o výrazné novelizaci občanského zákoníku, kterou připravuje pracovní skupina, vedená náměstkem ministryně spravedlnosti Robertem Pelikánem spolu s JUDr. Petrem Čechem. Kálal se v článku soustředí především a postoj uznávaného experta profesora Karla Eliáše, který by měl k návrhu připravit oponenturu. Eliáš má dle svého vyjádření k rychlé novelizaci spíše rezervovaný postoj, nicméně spolupráci formou oponentury nevyloučil.

Publicista a bezpečnostní analytik Jan Schneider se v článku, který v pondělí publikoval server ČeskáPozice.cz věnoval založení Unie obhájců ČR. Pozasatavil se nad „dohledovou“ činností spolku deklarovanou ve stanovách. Dále se Schneider zabýval vztahem Unie obhájců k České advokátní komoře a ke státnímu zastupitelství. Záměr, s nímž spolek vznikl, hodnotí Schneider opatrně jako chvályhodný, protože Unie by mohla svojí činností přispět k tomu, aby cílem konání trestněprávních orgánů byl soudní rozsudek, nikoliv tzv. trestní represe, kdy je stíhaný trestán již probíhajícím trestním řízením.

Personálním změnám v advokátních kancelářích se ve svém pondělním vydání věnoval týdeník Euro. Součástí advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners se nově stal tým kanceláře Norton Rose Fulbright vedený partnerem Pavlem Kvíčalou. O dva nové členy se rozrostla advokátní kancelář Vyroubal Krajhanzl Školout. Do kanceláře přichází Tomáš Nikš, který se specializuje na závazkové a korporátní právo, právo veřejných zakázek a problematiku hospodářských trestných činů, a advokátní koncipientka Sabina Teichmannová.

V sobotu se na zámku v Lánech sešel expertní sbor prezidenta Miloše Zemana. Tématem byla situace v justici. Zúčastnila se ministrině spravedlnosti Helena Válková i její předchůdkyně Marie Benešová. Válková po jednání oznámila, že chce dát prostor vytvoření Nejvyšší soudcovské rady, iniciativa ale musí přijít od Soudcovské unie.  

 

Očekávaná agenda

23. 7. 2014 10:00 Pokračuje přerušená schůze poslanecké sněmovny . Do třetího čtení jsou zařazeny mj. návrhy na změnu tzv. služebního zákona či vládní návrhy na změnu zákona o spotřebních daních a zákona o DPH.
24. 7. 2014 9:00 Koná se mimořádná schůze poslanecké sněmovny k církevním restitucím. Schůze je svolána na základě žádosti poslanců opozičních KSČM a hnutí Úsvit, podle nichž úřady nechtějí po žadatelích o majetek všechny potřebné doklady a porušují tak zákon.
24. 7. 2014 Jednání podvýboru ústavně právního výboru pro Ústavu ČR a parlamentní procedury má na programu návrh poslanců Věry Jourové, Petra Gazdíka, Pavla Bělobrádka a dalších na vydání změny zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

  

Tato sekce je připravována ve spolupráci se společností HI-LIGHTS. 

hi-lights banner oficiální