Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Nedostatky v práci soudce Veselého: průtahy i chování k lidem

Ministerstvo spravedlnosti obdrželo od Krajského soudu v Praze podklady hodnotící práci soudce Jana Veselého jako předsedy Okresního soudu v Mělníku. Veselý byl v květnu výběrovou komisí vedenou tehdejší náměstkyní Hanou Marvanovou doporučen na post nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Proti jeho jmenování se ale postavila Soudcovská rada ústeckého soudu s tím, že jeho práce v Mělníku vykazuje řadu nedostatků. Závěry Krajského soudu v Praze to potvrzují.

Podstatné na celé věci je, že členové hodnotící komise, která zasedala v polovině května, neměli podklady od středočeského krajského soudu k dispozici.  Ministerstvo o ně požádalo až počátkem června, když se kolem výběru Jana Veselého objevily pochybnosti. Ministryně Helena Válková o situaci navíc osobně jednala s předsedkyní soudu Ivanou Švehlovou.

Při kontrole spisů soudce Veselého byly zjištěny průtahy v délce devíti a šesti měsíců. U další soudkyně pak v délce až 20 měsíců, což předseda soudu sám nezjistil a neučinil v tomto směru vůbec žádná opatření. To mu bylo vytknuto závěrečnou zprávou o kontrole z listopadu 2013. „Pro vedení KS v Praze průtahy v řízení v řádech několika měsíců rozhodně nejsou marginální záležitostí,“ uvedla pro Českou justici mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Mluvčí tak reagovala na dopis z letošního dubna, v němž soudce Veselý pochybeníi odmítá. „Své pochybení tedy považuji za zcela marginální a od pracovníků Krajského soudu v Praze bych očekával alespoň trochu realistický přístup nepostrádající elementární soudnost,“ citovaly Jana Veselého v polovině června Lidové noviny.

Podle Steinerové jsou všechny závěry Krajského soudu v Praze podloženy zápisy ve spisech. „Medializaci tohoto dílčího problému považuje KS v Praze za nešťastnou, proto bylo jeho vedení až do žádosti Soudcovské rady KS v Ústí nad Labem o hodnocení výběrového řízení zdrženlivé a nyní na ně reaguje jen proto, že jsou jeho závěry interpretovány v rozporu s nashromážděnými dokumenty z kontrol,“ uvedla Steinerová.

Ta rozporovala i Veselého vyjádření, že místopředsedkyně soudu Martina Kasíková, která na mělnickém soudu kontrolu vedla, označila situaci na soudu za bezvadnou. „Doktorka Kasíková mi na závěr půldenní prověrky řekla, že jsme nejlepší soud v kraji. Možná jsme nejlepší společně s Příbramí. V jednom soudním senátu nicméně zaznamenala průtahy, a chtěla proto kontrolu zopakovat. Řekla, že jde o drobnost a celkově je to bezvadné,“ citovaly LN Veselého, který je v současnosti na dovolené.

„Místopředsedkyně KS JUDr. Kasíková zcela popírá tvrzení, že by po kontrole u mělnického soudu konstatovala bezvadný stav, když výsledky tohoto soudu v hlavních agendách jej zařazují na poslední místa v rámci kraje,“ uvedla Steinerová. To dokládá i připojená tabulka, v níž se mělnický soud v jednotlivých agendách umísťuje spíše na spodních příčkách ve srovnání s ostatními středočeskými okresními soudy. „Nutno ale dodat, že soudy středočeského soudního kraje dosahují celkově v rámci celé ČR výborných výsledků (umisťujíc se v jednotlivých agnedách většinou na 1. – 3. místě), proto ve srovnání s okresními soudy v celé ČR nejde o výsledky výrazně špatné,“ dodala Steinerová.

Další výtky se týkaly personálního řízení soudu. „Docházelo ke konfliktům se soudci nebo jinými zaměstnanci soudu. V důsledku toho KS v Praze musel často řešit žádosti o přeložení soudců,“ uvedla mluvčí středočeského soudu. Konkrétně jsou zmiňována jména JUDr. Stanislavy Choděrové, JUDr. Martina Dostála, JUDr. Martiny Štolbové nebo JUDr. Lenky Mrázkové. Soudu rovněž dlouhodobě chybí místopředsedové. „Vedení krajského soudu proto opakovaně žádalo, aby byly funkce místopředsedů obsazeny a soud tak mohl být standardně řízen jako je tomu u ostatních okresních soudů,“ dodala Steinerová.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková se nyní rozhoduje, zda Jana Veselého navrhne prezidentu republiky ke jmenování. Čas na výběr nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem má až do konce září, kdy vyprší mandát současnému předsedovi Milanu Kohoutkovi. O situaci chce po jeho návrtau z dovolené jednat i s Janem Veselým. 

Robert Malecký

Tabulka: Postavení Okresního soudu v Mělníku mezi 12 okresními soudy v jednotlivých hlavních agendách:

Rok

T+Tm

C

P a Nc

EC

EPR

E

2009

10.

9.

9.

8.

9.

2010

11.

9.

10.

6.

10.

2011

10.

7.

11.

8.

8.

2012

10.

10.

6.

11.

10.

10.

2013

9.

12.

7.

12.

11.

Zdroj: statistiky Ministerstva spravedlnosti CSLAV

Vysvětlivky: T+Tm – trestní agenda, C – občanskoprávní, P a Nc – opatrovnická, EPR – agenda elektronických platebních rozkazů, E – agenda výkonů rozhodnutí.