Stavba brněnského justičního areálu měla podle předpokladů z roku 2005 stát 805 milionů korun. Po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun, tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady ale nakonec dosáhly 1,938 miliardy. Foto: Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Předsedy Krajských soudů v Brně a Ústí mají být Milan Bořek a Jan Veselý

Novými předsedy Krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem a Brně by se měli stát Milan Bořek a Jan Veselý. Ministryni spravedlnosti Heleně Válkové je doporučí výběrová komise, která s kandidáty jednala ve čtvrtek. Současným předsedům Jaromíru Pořízkovi a Milanu Kohoutkovi mandát vyprší v září.

Rozhodnutí komise České justici potvrdila její předsedkyně, první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Soud v Ústí nad Labem by měl vést dosavadní předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý, do Brna ke krajskému soud by měl zamířit místopředseda Vrchního soudu v Praze Milan Bořek. Ten předtím po dvě sedmiletá období úspěšně vedl Krajský soud v Hradci Králové.

Na soudy v Ústí nad Labem a Brně, které patří k nejpřetíženějším v ČR, tak přijdou lidé nesvázaní s dosavadním vedením. Ve výběrovém řízení neuspěli dosavadní místopředsedové Krajského soudu v Ústí nad Labem Iveta Hendrychová a Ondřej Peřich, ani brněnští místopředsedové Jan Kozák a Pavel Bachratý.

„Všichni kandidáti byli kvalitní. Rozhodně nebylo hledisko, aby tam za každou cenu byli lidé mimo ten soud,“ řekla České justici Marvanová. „Všichni členové komise bodovali samostatně. Já za sebe mohu říct toto: pokud je to kvalitní člověk, má vizi, co s těmi problémy udělat, má už zkušenosti a jinde něco dokázal, pokud splňuje všechny tato kritéria, tak pokud přichází z jiného soudu, je výhodou, že není spojen s těmito problémy,“ dodala.

Před novým předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem stojí během funkčního období, které začně běžet v říjnu letošního roku, výstavba nového justičního areálu a stěhování ze starého, který je kapacitně nevyhovující, a stojí v navíc v záplavové oblasti. V Brně už nový justiční areál mají, ale kvůli údajným nehospodárnostem při jeho výstavbě stojí dosavadní předseda Jaromír Pořízek před Krajským soudem v Ostravě. Oba soudy navíc spojuje pozice na spodních příčkách statistik, co se týče délky řízení.

Komise teď jména navrhne ministryni spravedlnosti, nové předsedy soudů pak jmenuje prezident republiky.

Robert Malecký