Obvod kraje byl podle předkladatelů v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) zvolen zejména kvůli tomu, že lépe respektuje postavení exekutorů jako konkurujících podnikatelů a současně zachovává oprávněným reálnou možnost volby. Foto: senat.cz

ČSSD v Senátu navrhla uzákonění místní příslušnosti exekutorů

Sociální demokraté v Senátu navrhli uzákonění místní příslušnosti exekutorů. Nově by exekutoři směli působit jen v domovských obvodech, a nikoli jako dosud v celém Česku. Zavedení místní příslušnosti už dříve podpořila také Exekutorská komora.

Předloha má zavést místní příslušnost exekutorů v obvodu jednotlivých soudních krajů. Obvod kraje byl podle předkladatelů v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) zvolen zejména kvůli tomu, že lépe respektuje postavení exekutorů jako konkurujících podnikatelů a současně zachovává oprávněným reálnou možnost volby.

„V současné době je v České republice 160 exekutorů, tedy v případě krajské příslušnosti bude mít oprávněný možnost volby z cca 20 exekutorů. V případě okresní příslušnosti by se možnost volby blížila nule, neboť průměrně by v okrese bylo 1,8 exekutora,“ zdůvodnili návrh předkladatelé.
V současnosti mají exekutoři celostátní působnost. Konkrétního exekutora pověřuje provedením exekuce soud na základě návrhu věřitele. Teoreticky tak soudní exekutor z Aše může vykonávat exekuci například ve Valašském Meziříčí. Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí ale od ledna podléhají limitu, nesmějí překročit 1500 korun.

Stavovská komora v květnu podpořila zavedení místní příslušnosti na základě ankety mezi svými členy. Pro místní příslušnost se vyslovilo 57 procent soudních exekutorů, proti teritorialitě se jich postavilo deset procent, zbytek se do ankety nezapojil.

Podobný cíl jako senátoři letos na jaře sledovali se svou úpravou poslanci opozičního hnutí Úsvit přímé demokracie. Sněmovna jim ale jejich předlohu v květnu vrátila k dopracování.
Zavedení místní příslušnosti exekutorů navrhoval Senát už před dvěma lety v rámci novely občanského soudního řádu. Sněmovna ale tehdy horní komoru přehlasovala. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se obával snížení konkurence exekutorů a vzniku monopolů.

-čtk-